Brand i mediehus er ingen mediehistorie

Flere personer er nu anholdt efter den ildebrand, der mandag ødelagde en del af Kinas statslige fjernsyns hovedkvarter. En historie, der ikke må fortælles.

BEIJING: Politiet i Beijing har arresteret en række personer i forbindelse med den brand, der mandag aften ødelagde store dele af den statslige TV-station CCTV’s nybyggede hovedkvarter.

Samtidig forsøger myndighederne at censurere nyheden om ulykken i de kinesiske medier og på internettet. Medierne må kun bringe artikler, der er lavet af det officielle nyhedsbureau, Xinhua. Og flere videoer, artikler og indlæg på internettet er blevet fjernet.

Hovedkvarteret er et af Beijings nyeste vartegn og et af hovedstadens mest prestigiøse byggerier. Censuren har fået kineserne til at gøre grin med, at nyheden om branden i Kinas største mediehus ikke må være en nyhed.

»Jeg forstår virkelig ikke, hvorfor massemedierne ikke må dække det,« skriver en bruger på et diskussionsforum på internettet.

Milliardkompleks
Hovedkvarteret er et større kompleks med flere bygninger, der i alt har kostet godt fire milliarder kroner. Der er det markante tårn, formet som et omvendt og bukket W, og ved siden af et kombineret luksushotel og kulturcenter. Det var i denne 34 etager og 169 meter høje bygning, at branden brød ud på taget, hvorefter ilden spredte sig ned gennem etagerne. Da bygningen endnu ikke var færdig, kunne ilden nemt sprede sig – blandt andet fordi sprinkleranlæggene ikke var i brug på alle etager.

Mandag aften var det Lanterne-festival, der markerer den sidste dag i det kinesiske nytår. Normalt er der forbud mod fyrværkeri i Beijing, men det ophæves under det kinesiske nytår, hvor byen i to uger er fyldt med raketter og kanonslag.

Raketten – eller raketterne – der var skyld i branden, blev højst sandsynligt affyret af en gruppe ansatte, der stod indenfor i CCTV’s kompleks.

Der er ikke sluppet detaljer ud om, hvem de anholdte er. Men det skulle være personer med ansvar for sikkerheden på CCTV.