Brændselsstave skal fjernes fra Fukushima

Japanske eksperter begynder mandag med at fjerne radioaktive brændselsstave fra det forulykkede Fukushima. Den farlige operation beregnes til at vare to år.

JAPAN: De japanske myndigheder startede mandag med at fjerne de højradioaktive brændselsstænger fra reaktor 4 på det katastroferamte atomkraftværk Fukushima.

Eksperterne, der skal gennemføre operationen, siger ifølge AFP, at der er tale om den farligste og vanskeligste opgave, siden arbejdet med at stoppe atomkraftværket fra at løbe helt løbsk efter jordskælvet og den efterfølgende tsunami i marts 2011.

Reaktoren på det havarerede værk indeholder ikke mindre end 1.500 brændselsstave, og hele operationen er næppe overstået før om et par år. I hvert fald regner eksperterne med, at det vil tage mindst et par dage at fjerne de første 22 stave, der hver især er fire meter lange, og som eksperterne frygter kan have taget skade i forbindelse med, at tsunamien ramte landet.

Da tsunamien skyllede i land efter jordskælvet fik den atomkraftværkets kølesystem til at bryde sammen og tre af atomreaktorerne til smelte delvist ned.

Reaktor 4 var på katastrofetidspunktet taget ud af drift på grund af et serviceeftersyn, og brændselsstavene lagt på lager i en køletank, men en kraftig brinteksplosion ødelagde alligevel strukturen i reaktor 4, og derfor skønnes oplagringen ikke at være sikkerhedsmæssig forsvarlig.

Hver stav skal løftes med en specialbygget kran og dernæst placeres i en beholder og til sidst lægges i en ny tank, hvor kølesystemet funger optimalt.

Et af de kritiske punkter i operationen er, at forhindre brændselsstavene i at komme i kontakt med luft og dermed overophede og sprede radioaktivitet.