Brændende bildæk og dinglende galge udfordrer ukrainsk præsident

Ukrainske ministre falder som dominobrikker i kølvandet på korruptionsanklager. Landets præsident er under voksende pres.

Ukraines præsident Petro Porosjenko er under pres. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et par dramatiske døgn for Ukraines præsident Petro Porosjenko. Fredag opstillede demonstranter en symbolsk galge og satte ild til stabler af bildæk foran præsidentkontoret i Kiev. To dage senere trådte landets regeringschef, Arsenij Jatsenjuk, tilbage. Mandag forsøgte Porosjenko så at genvinde det politiske initiativ med en trussel om at udskrive nyvalg i det fattige østeuropæiske land.

De osende dæk og sammenstød mellem politi og demonstranter er bare overfladiske tegn på den politiske krise i landet. Den brød for alvor ud i februar, da landets daværende økonomiminister anklagede en af Porosjenkos nære allierede for at misbruge sin magt til at pumpe penge ud af statsejede selskaber. Samtidig kom landets statsanklager - også en allieret af præsidenten - under beskydning for manglende efterforskning af tilsyneladende åbenlyse tilfælde af korruption.

Dengang overlevede Porosjenkos regering med nød og næppe et mistillidsvotum.
Men siden er præsidenten blevet yderligere svækket. Statsanklageren af gået af i vanære. Og i sidste uge afslørede lækkede dokumenter, at Porosjenko - der er en af Ukraines rigeste mænd - har oprettet skuffeselskaber i skattelyet Panama. Sagen rejste en storm af kritik mod præsidenten, der øjensynligt ikke har gjort noget ulovligt, men som ifølge mange burde gå foran med et godt eksempel i et land med en gabende tom statskasse.

Fordel for Putin

Den endegyldige ydmygelse kom midt i sidste uge, da de hollandske vælgere sagde et rungende nej til en handels- og samarbejdsaftale med Ukraine. Aftalen er godt nok allerede godkendt af de 27 andre EU-lande. Men nej'et bliver taget dybt alvorligt i et land, hvor snesevis af demonstranter for to år siden blev skudt og dræbt under historiske demonstrationer mod korruption og for tættere bånd til Europa. De samme demonstrationer styrtede den tidligere præsident, og de bragte få måneder senere Porosjenko til magten på valgløfter om at bekæmpe korruption og gøre en ende på den blodige konflikt med russisk-støttede oprørere i det østlige Ukraine.

Ukraines nu fratrådte premierminister, Arsenij Jatsenjuk. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI SUPINSKY.

Siden har landet gennemført hårdt tiltrængte reformer af politiet og oprettet en særlig anklagemyndighed med ansvar for at efterforske korruption. Men for mange ukrainere har reformtakten været alt for sløv, og Porosjenko beskyldes for at begå mange af de samme fejl som den styrtede eks-præsident. Også fra Vesten er den halvhjertede kamp mod den altædende korruption blevet kritiseret. En række nødlån fra den Internationale Valutafond (IMF) tilbageholdes i øjeblikket på grund af manglende fremskridt.

Samtidig advarer europæiske diplomater om, at det politiske kaos i Ukraine kun gavner Vladimir Putin i Moskva, og at de sandsynlige alternativer til den midtsøgende Porosjenko kan være endnu værre.

Porosjenko satser på magtdemonstration

Presset på præsidenten er imidlertid voksende. Den seneste uge har han mistet både sin premierminister og sin statsanklager. Porosjenko satser nu på, at nye ansigter i regeringen kan give ham en ny start med en smallere koalition. Han har nu kørt sin nære allierede, den 38-årige Volodymir Grojsman, der har en fortid som populær borgmester, i stilling som Ukraines ny regeringsleder. Stemmer parlamentet ikke for den nye koalition, vil Porosjenko udskrive parlamentsvalg, lyder truslen fra hans parti.

Grojsman kan på den ene side gøre en ende på den endeløse rivaliseren mellem den tidligere regeringsleder og præsidenten. På den anden side vil Grojsman, som præsidentens forlængede arm, gøre det endnu sværere for Porosjenko at give andre skylden for manglende reformer. Hvis præsidenten skulle have glemt det, kan han kaste et blik på de brændende bildæk uden for præsidentkontoret.