BP fjerner spinat-Tony

BPs topchef, Tony Hayward, har haft en sikker fornemmelse for at træde i spinatbedene, og nu bliver han fjernet fra rampelyset.

Som en skandale i skandalen deltog BP-chefen, Tony Hayward (i midten), søndag i en yachtsejlads ud for Isle of Wight i England i stedet for at interessere sig for situationen i Den Mexicanske Golf. Nu bliver han fjernet fra rampelyset.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har haft en evne til at sige og gøre det forkerte på det helt forkerte tidspunkt, og præsident Obama har sagt, at han ville fyre ham, hvis han kunne.

Og nu har selv BP erkendt, at direktør Tony Hayward må væk fra rampelyset.

En talsmand for BP oplyste i går til Fox News, at vicedirektør Bob Dudley vil få ovedraget ansvaret for oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf, og BPs bestyrelsesformand, svenskeren Carl-Eric Svanberg, erkendte, at Tony Hayward »har fornærmet mange mennesker«, og at han derfor nu må træde i baggrunden.

Skandale i skandalen

Nu sker det så, og det sker oven i en skandale i skandalen. En amerikansk kongres-politiker afslørede i går, at BP bevidst har opgivet alt for små tal for udslippets størrelse; først sagde BP, at udslippet var »minimalt«, derefter at det var omkring 800.000 liter i døgnet, så to millioner liter i døgnet og senest ti millioner liter i døgnet, men hele tiden har BP vidst, at det formentlig var meget større, oplyser kongresmedlem Ed Markey.

Interne BP-dokumenter fastslår, at olieselskabets egne eksperter har anslået udslippet til at være op mod 16 millioner liter i døgnet.

Hvis det sidste er sandt, så svarer det til en Exxon Valdez-ulykke hver tredje dag. En talsmand fra BP siger til CBS, at de 16 millioner liter er et »i værste fald-gæt«, og at »de værste omstændigheder ikke er til stede«.

Men allerede inden den seneste afsløring var Tony Hayward ude af billedet, oplyser nyhedsbureauet AP.

Hayward besluttede selv som direktør for BP at tage hånd om udslippet, og han besluttede, at han ville være på stedet og tale med medierne og lokalbefolkningen, men kort efter begyndte hans stensikre fornemmelse for spinatbede; efter at de 11 oliearbejdere blev dræbt ved eksplosionen på Deepwater Horizon, og efter at Hayward havde været på stedet et par dage, sagde han, at han gerne ville »have sit liv tilbage«.

Det fik mange kritikere til at fnyse: Ja, det vil de 11 arbejdere også gerne.

Over den forgangne weekend tog han til yachtsejlads ud for Isle of Wight i England, hvor hans yacht »Bob« var med i en konkurrencesejlads, og det førte til de forudsigelige overskrifter. Hans bodfærdighed har virket påtaget på mange amerikanere, og hans engelske accent og kostskole-manerer har virket lidt for meget som Percy Weasley fra Harry Potter-serien og uden anger.

Konkurrenter undres

Selv konkurrenterne har udtrykt forundring over, at Hayward ikke selv kunne se, at han gjorde mere skade end gavn ved at forblive i rampelyset.

»Jeg har sagt i ugevis, at han skulle have overdraget sagen til en af sine amerikanske topchefer,« sagde Shell-direktør John Hofmeiser søndag til nyhedsbureauet AP.

Den nye BP-mand i spidsen er ikke nødvendigvis mindre af en oliemand, men han har en række fordele, som Hayward ikke havde: Bob Dudley er amerikaner, han er født i Mississippi en times kørsel nord for golfen, og han taler et sprog, som de fleste kan forstå. Han har også erfaring fra krisesituationer, blandt andet håndterede han BPs talrige konflikter i Rusland.