Bosnisk muslimsk leder frikendt for krigsforbrydelser: Bosniske serbere i protest

Naser Oric, den muslimske kommandant, som ledede forsvaret af Srebrenica i 1992-95, er blevet frifundet for anklager om krigsforbrydelser. Afgørelsen ventes at øge etniske spændinger to årtier efter konflikten.

Naser Oric, den muslimske kommandant, som ledede forsvaret af Srebrenica under krigen i Bosnien 1992-95, er ifølge Reuters mandag blevet frifundet i en retssag, hvor han stod anklaget for krigsforbrydelser. Afgørelsen ventes at øge etniske spændinger to årtier efter konflikten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Elvis Barukcic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Naser Oric, den muslimske kommandant, som ledede forsvaret af Srebrenica under krigen i Bosnien 1992-95, er ifølge Reuters mandag blevet frifundet i en retssag, hvor han stod anklaget for krigsforbrydelser.

Afgørelsen ventes at øge etniske spændinger to årtier efter konflikten.

De fleste bosniske muslimer opfatter Oric som en helt, og der udbrød jubel og klapsalver, da han sammen med en anden tidligere soldat mandag kunne forlade retssalen som en fri mand.

Pårørende til bosniske serbere, som blev dræbt under borgerkrigen, ser Oric og hans folk som kriminelle, og de gik i protest væk fra domhuset.

»Det er skrækkeligt. Det er en skandale. Alle ventede, at han ville blive dømt og straffet. Skal det her forestille at være retfærdighed? Jeg er målløs,« siger Radojka Filipovic fra Bratunac, nær Srebrenica.

Hun siger, at Orics styrker dræbte mindst seks af hendes slægtninge.

Bosniske serbere og myndighederne i nabolandet Serbien har beskyldt Oric og hans højrehånd Sabahudin Muhic for at have dræbt tre bosnisk serbiske krigsfanger i landsbyer nær Srebrenica tidligt i krigen.

Under krigen i Bosnien blev omkring 100.000 mennesker dræbt. Srebrenica blev i 1995 - mod krigens afslutning - indtaget af de bosniske serbere, som massakrerede 8.000 muslimske mænd og drenge i enklaven Srebrenica.

Massakren var den værste krigsforbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig.

Oric blev frikendt for krigsforbrydelser mod serbere ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien i 2008. Men han blev anholdt igen i Schweiz kort efter, da Serbien havde eftersøgt ham for krigsforbrydelser.

Snesevis af bosniske serbere - deriblandt politiske ledere - er blevet dømt ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol.

/ritzau/Reuters