Bosættere i Hebron viser dansker på truende løbeseddel

Israelske bosættere i Hebron kalder frivillige vesterlændinge for anarkister og anti-semitter på løbesedler, der opfordrer almindelige borgere og israelske soldater til at »agere i overensstemmelse hermed«. En dansk statsborger trues på en af løbesedlerne.

På hovedgaden i Hebron bevogter israelske soldater bosættelserne. Ingen adgang for palæstinensere. Foto:Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM/KØBENHAVN: De har fået lussinger og er blevet sparket af jødiske bosættere. Nu er billeder af frivillige vesterlændinge, heriblandt en dansker, kommet på en truende løbeseddel, som bosætterne deler ud i Hebron.

»Det er ikke en turist. Det er en fjendtligsindet anarkist. Soldat og borger, vær opmærksom: Personerne på billedet er her for at ramme israelere af antisemitiske årsager. Vær venlig at agere i overensstemmelse hermed.«

På de israelske bosætteres løbeseddel ses danske Rajesh Lillebæk Holmen. Billedet er taget af bosætterne i Hebron og bruges nu som en del af den truende løbeseddel, de deler ud i byen. På biledet er en række andre europæiske aktivister blevet dækket til med sort farve, fordi de af sikkerhedsårsager ikke ønsker at fremstå i medierne. Rajesh er den eneste dansker, der er blevet brugt på de israelske løbesedler. Løbesedlen er på hebraisk: Oversat står der: Det er ikke en turist, det er en fjendtlig­sindet anarkist. Soldat og borger, vær opmærksom: Personerne på billedet er her for at ramme israelere af antisemitiske årsager. Vær venlig at agere i overensstemmelse hermed. Fold sammen
Læs mere

Sådan står der på løbesedlen over billedet af blandt andre den 27-årige dansker Rajesh Lillebæk Holmen, ledsager for Kirkernes Verdensråd i Hebron og på Vestbredden. En løbeseddel, de jødiske bosættere i Hebron på det seneste har delt ud efter snart tre måneders uro i byen.

»Vi var meget overraskede, da vi så løbesedlerne. Selv om internationale aktivister tidligere er blevet overfaldet, er der ikke tvivl om, at vi tager løbesedlerne seriøst og ser dem som en personlig trussel mod vores sikkerhed. Som konsekvens har vi været nødt til at forlade Hebron i fem dage, og efter vi kom tilbage, har vi holdt lav profil,« siger Rajesh Lillebæk Holmen til Berlingske.

Han beskriver, hvordan stemningen i Hebron de seneste måneder i stigende grad er blevet anspændt. Også når det gælder forholdet mellem byens jødiske bosættere og de europæiske aktivister, der fortrinsvis opholder sig i byen for at dokumentere israelske overgreb og for at følge palæstinensiske skolebørn til og fra skole.

»Bosætterne har opført sig aggressivt eller truende ved at forfølge os, råbe skældsord, og vi er endda blevet spyttet på og overfaldet fysisk. Vi føler, at bosættere i stigende grad har chikaneret os eller på anden vis har forhindret os i at udføre vores menneskerettighedsarbejde,« siger han.

»Jeg har ikke anmeldt episoden på grund af den usikre situation og uvisheden om omfanget af konsekvenser. Men også på grund af bevidstheden om den ikke-eksisterende mulighed for, at politiet vil retsforfølge gerningsmændene,« siger Rajesh Lillebæk Holmen, der har opholdt sig i Hebron siden september 2015.

På opfordring af en palæstinensisk biskop grundlagde Kirkernes Verdensråd i 2002 et ledsagerprogram for børn. Israelske regeringer har ved flere lejligheder anklaget Kirkernes Verdensråd for at være ensidigt pro-palæstinensisk.

Israel afviser kendskab

Israels politi har ikke kendskab til løbesedlen. Det fortæller talsmand Micky Rosenfeld.

»Jeg vil give besked, hvis politiet tager sagen op,« svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt det israelske politi anser ordlyden for at være en ulovlig opfordring til vold mod blandt andre en dansk statsborger.

Israels justitsministerium kender heller ikke sagen og vil derfor ikke kommentere den. Men i tilfælde af en officiel klage vil der blive taget stilling til, om der er tale om ulovligheder.

Heller ikke i den jødiske menighed i Hebron kender man løbesedlerne. Efter at have fået ordlyden læst op er talsmand Yishai Fleischer dog villig til at kommentere budskabet på løbesedlen:

»Hør her, det er en fredelig formulering, der ligger helt inden for demokratiets rammer. Men jeg finder det ironisk at skulle tale om en enkelt løbeseddel, når vi jøder i Hebron hver dag angribes af knivstikkende jihadister som direkte resultat af Det Palæstinensiske Selvstyres opfordringer til vold,« siger han.

Fleischer tolker løbesedlen, som om den er lavet for at opfordre til at få smidt de europæiske aktivister ud af Hebron. Hans forklaring er enkel:

»Vi er trætte af, at de kommer her og siger, at jøder ikke har ret til at bo i Hebron, mens de holder hånden over de samme palæstinensere og jihadister, der angriber os. Jeg forstår ikke, Europa har så travlt med at belære os om, hvad vi må og ikke må. Vi er trætte af det, og jeg tror, der ligger en hel del anti­semitisme til grund her,« siger Yishai Fleischer, der umiddelbart ikke ved, hvem der har trykt løbesedlerne.

Markant optrapning

Siden den 1. oktober har der været en markant optrapning i palæstinensiske knivangreb på israelere, og Hebron har været centrum for det fleste sammenstød mellem israelere og palæstinensere. En række kniv­overfald har fundet sted. Soldater og bosættere har skudt gerningsmænd, og palæstinensiske demonstranter er blevet såret i sammenstød med de israelske soldater.

I selve byen bor omkring 170.000 palæstinensere og 500 jødiske bosættere. De jødiske bosættere beskyttes af soldater, og der er oprettet en række kontrolposter, som forhindrer palæstinensere i at færdes i nogle af de områder, hvor den jødiske befolkning bor. Et af byens centrale områder har været erklæret lukket militært område i mere end 40 dage, hvilket også gør det vanskeligt for de europæiske aktivister at færdes i områderne.

Løbesedlerne kan tolkes som et direkte resultat af den situation, der er skabt i byen. Det mener Sarit Michaeli, talskvinde for den israelske menneskerettighedsorganisation B´Tzelem. Hun står fast på, at de jødiske bosættere har ret til beskyttelse mod palæstinensiske gerningsmænd, men hun mener også, at Hebron i dag er en by, hvor den israelske hær lader sig diktere af byens bosætterbefolkning.

»Ordensmagten i byen er taget til fange af bosætterne. Og bosætterne ønsker at få smidt alle observatører, alle øjenvidner ud af byen,« siger hun.

Lussinger af bosætter

Jenny, en tysk aktivist fra organisationen International Solidarity Movement (ISM), fik for nylig to lussinger af bosætteren Anat Cohen, der bor på Shuhada-gaden i Hebron. En gade, der forbinder flere israelske bosættelser.

Jenny er også blandt de internationale aktivister, der opholder sig i Hebron for at følge palæstinensiske børn til skole i sikkerhed og for at dokumentere situationen i byen. Hun opfatter løbesedlerne som en optrapning fra bosætternes side. Men er ikke overrasket.

»Bosætterne kan gøre, hvad de vil, for soldaterne stopper dem ikke. Vi bliver slået og sparket af dem, uden at det får følger,« siger hun.

I den video, hvor Anat Cohen smækker hende en lussing to gange, står flere israelske soldater omkring de to kvinder, men reagerer ikke på, at Jenny bliver slået.

(På videoen herunder ses den tyske ISM-aktivist Jenny blive overfaldet og få lussinger af den israelske bosætter Anat Cohen og hendes mand i Hebron. Anat Cohen har overfaldet en række europæiske aktivister og palæstinensiske børn de seneste måneder på lignende måde. Artiklen fortsætter nedenunder videoen.)

Da Jenny på et tidspunkt fysisk lagde sig imellem en bosætter og en palæstinensisk dreng for at forhindre overgreb på den palæstinensiske dreng, blev hun arresteret. På politistationen ville hun klage over de slag, hun selv blev påført. Men politiet afviste sagen, mens de involverede bosættere, ifølge Jenny, stod bagved og kaldte hende for »nazist«.

»Løbesedlerne er til for at skræmme os væk fra Hebron. Ordlyden er meget tæt på at opfordre til mord. De gør det, for at vi ikke skal dokumentere, hvad der sker i byen,« siger hun.

NGO-Monitor, et israelsk forskningscenter i Jerusalem, er stærkt kritisk over for organisationen ISM. NGO-Monitor refererer blandt andet til en artikel fra 2002, skrevet af ISMs medstiftere, Adam Shapiro og Huweidah Arraf, hvor organisationen udtaler, at ikke-voldelig palæstinensisk modstand ikke er nok, og at aktivisters dødsfald er lige så noble som selvmordsbomberes død.

Forargelse på Christiansborg

Rajesh Lillebæk Holmen så gerne, at den israelske hær fik mere kontrol over de jødiske bosættere i Hebron og andre steder på Vestbredden.

»Det israelske militær bør ophæve adgangsrestriktionerne, da de hindrer skolebørns ret til uddannelse, og det må beskytte tilstedeværelsen af internationale menneskerettighedsobservatører. Generelt må situationen ændres, og bosættervold adresseres,« siger han.

Rajesh Lillebæk Holmens sag vækker forargelse på Christiansborg. Flere danske politikere er overraskede over løbesedlerne og truslen mod den danske statsborger, som de betegner som helt uacceptabel.

»Det er fuldstændig beskæmmende, at man på den måde decideret kommer med voldstrusler mod en dansk statsborger. Det er selvfølgelig totalt utilstedeligt,« siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, og uddyber:

»Jeg forventer, at de israelske myndig­heder slår hårdt ned på det her. Tidligere har vi desværre set, at der er nogle af de israelske bosættere, som decideret bruger vold efter forgodtbefindende. Og det er selvfølgelig totalt uacceptabelt,« siger han.

Den holdning støtter Socialdemokraterne: »Det er meget svært at opfatte den tekst som andet end stærkt truende, og det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at danske statsborgere trues, skræmmes eller intimideres,« siger udenrigsordfører Nick Hækkerup, der opfordrer regeringen til at følge op på sagen ved at kontakte de israelske myndigheder.

Dansk Folkeparti, der ofte har talt Israels sag, har ikke ønsket at kommentere sagen. Udenrigsordfører Søren Espersen henviser til, at han ikke kender alle sagens detaljer.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at man er bekendt med sagen.

»Vores repræsentationskontor i Ramallah har været i løbende kontakt med den danske statsborger,« siger kontorchef Jette Lund. Hun understreger, at Udenrigsministeriets Borgerservices rejsevejledning til området i forvejen er restriktiv, og at man fraråder alle ikke-nødvendige rejser.