Bortført svensk FN-ekspert bekræftet død i DRCongo

Ligene af to FN-eksperter, der blev bortført for få uger siden, er en svensk kvinde og en amerikansk mand, USA's senat stemmer ja til at optage Montenegro i NATO og franske anklagere indleder undersøgelse af Fillons hustru. Få overblikket over nattens historier her.

Arkiv/Genrefoto: Fredsbevarende FN-folk fra Uruguay i Kasai-Central regionen. Det var i Kasai Central-regionen, at indbyggere fandt i alt tre lig ikke langt fra det sted hvor Zaida Catalan, den svenske FN-ekspert, blev bortført 12. marts.    Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bortført svensk FN-ekspert bekræftet død i DRCongo

Det svenske udenrigsministerium bekræfter, at det er liget af den svenske FN-ekspert Zaida Catalán, der er blevet fundet i en grav i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo).

- Nu har vi fået bekræftet, at det er en kvinde i 35-års-alderen, der er fundet død i Den Demokratiske Republik Congo, siger Katarina Byrenius Roslund, pressechef i ministeriet.

Det sker med henvisning til Zaida Catalán, der blev 36 år.

Regeringen i det centralafrikanske land oplyste tirsdag, at to FN-eksperter fra henholdsvis Sverige og USA samt en congolesisk tolk var fundet døde.

DRCongos kommunikationsminister, Lambert Mende, fortalte samtidig, at en af de dræbte var blevet halshugget, dog uden at oplyse hvem.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, skriver i en erklæring, at det er med sorg og bestyrtelse, at han har modtaget beskeden om, at Zaida Catalán er død i DRCongo.

- Hun var der som humanitær ekspert for FN for at styrke fredsindsatsen i landet. Det er en afgørende opgave for at kunne skabe øget sikkerhed i hele regionen, udtaler han.

Indbyggere fra en landsby i Kasai Central-regionen fandt i alt tre lig ikke langt fra det område, hvor eksperterne blev bortført 12. marts.

FN's generalsekretær, António Guterres, skriver i en erklæring, at han sender sine dybeste tanker til de dræbtes familier og kolleger.

- Michael og Zaida mistede livet, mens de forsøgte at forstå årsagerne til konflikten og usikkerheden i DRCongo med henblik på at bringe fred til landet og folket, udtaler António Guterres.

Det sker med henvisning til amerikanske Michael Sharp og svenske Zaida Catalán.

Samtidig opfordrer FN DRCongo til at iværksætte en undersøgelse, så de ansvarlige kan blive stillet til regnskab.

Den svenske FN-ekspert og hendes amerikanske kollega skulle overvåge sanktionerne mod landet og rapportere tilbage til FN's Sikkerhedsråd.

De skulle også undersøge mistanker om, at congolesiske soldater havde begået krigsforbrydelser.

Den pågældende provins har været præget af vold, siden regeringsstyrker i august dræbte en lokal militsleder, der har gjort oprør mod præsident Joseph Kabilas regering.

Hundredvis af mennesker er døde i de efterfølgende uroligheder.

/ritzau/TT

USA's senat stemmer ja til at optage Montenegro i Nato

Senatet i USA stemte tirsdag overvældende ja til at udvide Nato med Montenegro som medlem.

Senatet håber, at det vil sende et signal til Rusland, om at man ikke tolererer, at russerne udvider sin indflydelse i Europa.

Stemmeafgivelsen endte med 97 stemmer for og kun to stemmer imod Montenegros optagelse. Det var krævet, at to tredjedele skulle stemme for.

Det har ikke i første omgang været muligt at bekræfte, om præsident Donald Trump formelt vil ratificere afstemningen.

Alle 28 Nato-medlemmer må godkende Montenegros indlemmelse i alliancen, før landet officielt bliver medlem.

Trumps administration har dog officielt støttet, at den lille Balkan-nation bliver indlemmet i forsvarsalliancen Nato, som Trump ellers flere gange har kritiseret.

- Med en nærmest enstemmig stemmeafgivelse har Senatet sendt en klar besked, om at vi står sammen med Montenegro og er imod Kremls tyrannisering, siger senator Jeanne Shaheen, der er demokratisk medlem af Senatets komité for udenlandske relationer.

Udenrigsminister Rex Tillerson sagde i sidste uge, at Montenegros medlemskab af Nato ville være "stærkt i USA's interesse".

De eneste to nejstemmer kom fra de republikanske senatorer Rand Paul og Mike Lee. De to har udskudt afstemningen i månedsvis ved at nægte at tillade, at der blev gennemført en såkaldt hurtigafstemning.

Rand Paul har stillet sig uforstående over for, at USA's skatteydere kan risikere at skulle betale til at beskytte et land med kun 650.000 indbyggere, hvis det bliver angrebet.

Præsident Vladimir Putins Rusland er stærk modstander af, at Nato engagerer sig i det vestlige Balkan.

Rusland bliver af Montenegro beskyldt for at stå bag en plan, der havde til formål at vælte regeringen i det lille bjergland under et valg i oktober 2016.

Russerne har ved flere lejligheder afvist den påstand.

/ritzau/Reuters

Franske anklagere indleder undersøgelse af Fillons hustru

Præsidentvalgkampen for den konservative franskmand François Fillon nåede tirsdag et nyt lavpunkt.

Det skete, da embedsmænd indledte en formel undersøgelse af hans hustru, Penelope.

Britiskfødte Penelope Fillon vil ifølge en unavngiven kilde i det franske retsvæsen blive undersøgt på mistanke om meddelagtighed i misbrug af offentlige midler og adskillige andre lovovertrædelser.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sagen handler om, at Fillon har haft sin kone og sine børn ansat på statens regning. De har fået udbetalt flere millioner kroner i løn, uden at de tilsyneladende har udført noget reelt arbejde.

Beslutningen om at indlede en undersøgelse af Penelope Fillon kommer, to uger efter at François Fillon selv blev placeret under en formel undersøgelse i samme sag.

Juridiske kilder oplyste i sidste uge til nyhedsbureauet AFP og avisen Le Monde, at efterforskningen også omfatter alvorligt bedrageri og dokumentfalsk.

Udvidelsen af efterforskningen skyldes blandt andet, at der er mistanke om, at Fillon-parret har forfalsket dokumenter, så det kunne bevise, at Penelope faktisk har udført arbejde.

Papirerne skulle retfærdiggøre, at hun fik udbetalt i alt cirka 700.000 euro - 5,2 millioner kroner - for at arbejde som assistent for sin mand.

Fillon selv nægter at have gjort noget ulovligt.

Der har været massivt pres på Fillon for at trække sig fra valgkampen.

Men han har selv konstateret, at ingen kan stoppe hans kandidatur, nu da franske vælgere ved primærvalget hos Republikanerne har givet ham flest stemmer.

Inden sagen mod François Fillon kom frem, var han den klare favorit til at overtage præsidentposten i Frankrig.

Nu ser han ifølge meningsmålingerne end ikke ud til at blive en af de to største stemmeslugere i valgets første runde. Det er nødvendigt, hvis han skal gå videre til valgets anden og afgørende runde.

I stedet ligner det et direkte opgør mellem lederen af Front National, Marine Le Pen, og den uafhængige midterkandidat Emmanuel Macron.

/ritzau/