Boris Johnsons rival går efter Mays premierministerpost – og han medbringer et ambitiøst valgløfte

Michael Gove har meldt sig i kampen om Mays premierministerpost. Hans valgløfte? Tre millioner EU-borgere skal kunne blive briter. Og det ganske gratis.

Michael Gove er miljøminister i den nuværende regering, og det er ikke første gang, han forsøger at tilegne sig premierministerposten. Efter folkeafstemningen i 2016 stillede han også meget overraskende op til at tage over for David Cameron – og forpurrede dermed Boris Johnsons chancer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være gratis for tre millioner EU-borgere at få britiske pas.

Sådan lyder valgløftet fra tidligere Brexit-frontfigur Michael Gove, der håber at kunne overtage Theresa Mays premierministerpost, når den i juni bliver ledig.

Bliver Michael Gove – som på nuværende tidspunkt er miljøminister i den britiske regering – premierminister, vil han kvit og frit udstede britiske pas til alle EU-borgere, der opholdt sig i Storbritannien forud for folkeafstemningen om Brexit.

Det bekræfter en kilde tæt på miljøministeren over for The Independent.

Michael Gove er en af flere håbefulde konservative partimedlemmer, som går efter at erstatte Theresa May på premierministerposten, når hun træder tilbage i juni.

Gove spillede en central rolle i den Vote Leave-kampagne, som i 2016 arbejdede for, at briterne stemte sig ud af EU.

Ifølge The Independent og Sky News koster det over 11.000 kroner at få et britisk pas, hvis man som udlænding ønsker indfødsret i Storbritannien. Det er altså dette beløb, som Gove nu foreslår at slå en streg over for de omtrent tre millioner EU-borgere, der i 2021 vil have ret til de britiske pas.

»Det er det rigtige at gøre – at ære Vote Leave-kampagnens løfte om, at EU-borgere, der studerer, arbejder eller bor i Storbritannien, skal være velkomne til at blive,« fortæller kilden, der er tæt på Michael Gove, til The Independent.

Trækket kan vise sig at få støtte blandt Goves konservative partifæller. Det konservative parlamentsmedlem Antonio Costa har allerede rost forslaget over for Sky News:

»Theresa May var aldrig klar til dette. Hun så EU-borgere som forhandlingsbrikker, hvilket skabte en giftig atmosfære,« siger han og kalder forslaget for »generøst« og »storhjertet«.

»Indenrigsministeren (Sajid Javid, red.) er heller ikke klar til dette. Michael Gove, som har ført Vote Leave-kampagnen, har en anderledes tilgang,« siger Antonio Costa.

I 2016 stod Boris Johnson og Michael Gove sammen om at lede den kampagne, der talte for et Brexit. Men umiddelbart efter folkeafstemningen ændrede det sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL.

Michael Gove er dog oppe imod en gammel rival, forhenværende udenrigsminister Boris Johnson, som ser ud til at være storfavorit til at afløse Theresa May.

Før folkeafstemningen i 2016 samarbejdede de to tæt for et Brexit, men da valgkampen var ovre, og Boris Johnson gik efter David Camerons premierministerpost, vendte Michael Gove sig imod ham.

Den dag, Boris Johnson skulle annoncere sit kandidatur til posten, kom Michael Gove ham meget overraskende i forkøbet. Gove stod side om side med Boris Johnson gennem Brexit-kampagnen, og offentligt støttede han Johnson som ny premierminister. Altså lige indtil han ikke gjorde det længere.

I stedet stillede Michael Gove selv op, med den begrundelse at Boris Johnson ikke kunne blive den leder, der var brug for under et Brexit. Udgangen blev, at Boris Johnson ikke stillede op, selv om den tidligere London-borgmester også dengang var en af de mest populære kandidater til posten.

Inden Michael Gove meldte sig på Brexit-holdet, sad han i David Camerons regering – og var nær ven af den daværende premierminister. Da han tilsluttede sig Vote Leave-kampagnen, gik det hårdt ud over deres venskab, skrev BBC i 2016.

Begge dele har Michael Gove fået stærk kritik for, og i et nyligt interview i BBC-podcastet Political Thinking blev han spurgt om, hvem den »rigtige Michael Gove« egentlig er.

»Er det manden, der stak Boris Johnson i ryggen og David Cameron i brystet? Eller er det den særdeles velopdragne mand, vi ser nu?«

»Jeg har været gennem forskellige oplevelser,« svarede Gove ifølge The Independent og tilføjede:

»Jeg synes, at jeg har udviklet mig som politiker, men vi får se i løbet af de næste dage og uger, om folk tror, jeg har det, der skal til.«

At han nu på ny har meldt sig ind i kampen om premierministerposten, kan vise sig at være en reel trussel mod Boris Johnson, skriver The Independent.