Boris Johnsons hemmelige plan er blevet lækket – og hverken Nordirland eller Irland bryder sig om den

Det er forventet, at Boris Johnson i dag vil fremlægge sin hemmelige Brexit-plan for grænsen mellem Nordirland og Irland. Allerede mandag aften blev dele af planen lækket til irske og britiske medier – de dele er allerede blevet afvist.

Boris Johnson er i disse dage på den årlige partikonference med Det Konservative Parti. Det er derfra, at hans Brexit-plan formentlig bliver fremlagt tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/EPA/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har holdt kortene tæt til kroppen i Brexit-forhandlingerne med EU. Indtil nu. Mandag aften skrev The Telegraph, at han inden for de næste 24 timer ville løfte sløret for en detaljeret Brexit-plan.

Men en irsk tv-station hævder allerede at have set dele af forslaget - og det har fået en række nordirske og irske politikere til helt og aldeles at afvise det, inden det overhovedet er blevet fremlagt for Bruxelles. Det skriver The Guardian.

Nu har både Boris Johnson og Downing Street fået travlt med at nægte, at deres forslag ligner det, som den irske tv-station hævder at have set. Hvad der helt konkret står i det officielle forslag, finder vi ud af, når planen fremlægges. Men vi ved, at planen formentlig indeholder et bud på, hvordan man kan erstatte det kontroversielle såkaldte backstop på den irske grænse.

Backstoppet er en nødforanstaltning, som EU kræver skrevet ind i skilsmisseaftalen med Storbritannien for at sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem Nordirland og Irland, når briterne træder ud af EU. Tiltaget har været så upopulært blandt briterne, at Theresa May tre gange fik sin skilsmisseaftale stemt ned i Underhuset på grund af det.

Da Boris Johnson tog over, svor han, at backstoppet skulle fjernes. Og selv om EU tidligere helt har afvist at ville genåbne forhandlinger om skilsmisseaftalens indhold, meldte Europa-Kommissionen sig for nylig klar til erstatte backstoppet på én betingelse:

Boris Johnson skulle finde en alternativ løsning, der kunne forhindre en fysisk hård grænse med kontrolposter og grænsevagter mellem Irland og Nordirland.

Og det er altså dét, den hemmelige Brexit-plan forventes at indeholde.

Johnson har tidligere talt om at indføre et fælles irsk marked for fødevarer og landbrug, så man kan undgå en hård grænse ved Irland. Toldbehandling og kontrol af andre varer skal så udføres et andet sted end ved grænsen, og den hemmelige Brexit-plan vil formentlig kaste lys over hvor.

Ifølge den irske TV-station RTE, som har fået indsigt i nogle af de uofficielle forslag, som briterne har sendt til Bruxelles, vil Boris Johnson placere kontrolposter og såkaldte »toldcentre« på begge sider af den irske grænse.

De vil blive placeret otte til 16 kilometer fra grænsen og dermed fjerne behovet for decideret grænsekontrol. Og dét er et forslag, som den irske regering formentlig ikke vil acceptere, skriver The Guardian.

Downing Street afviser, at forslaget, som fremlægges i dag, indeholder kontrolposter og toldcentre ved grænsen. En talsperson for regeringen udtaler til The Guardian, at RTE har givet et misvisende billede af indholdet i de uofficielle forslag, som TV-stationen har set.

Fra Boris Johnson har det desuden lydt, at RTEs udlægning af planen »overhovedet ikke« stemmer overens med den plan, han har tænkt sig at fremlægge.

Hvad enten Storbritannien har tænkt sig at foreslå toldcentre eller ej senere i dag, har irske og nordirske politikere i hvert fald nu afvist ideen på forhånd.

Fra Irlands vicepremierminister, Simon Coveney, lyder det, at forslaget er en »non-starter« – altså noget, han slet ikke vil forhandle. Han skriver på Twitter, at Storbritannien skal levere et »seriøst forslag«, hvis briterne fortsat ønsker at forlade EU med en aftale 31. oktober.

Det irske parti Sinn Féin og det socialdemokratiske Labour-parti i Nordirland har også afvist det lækkede forslag mandag aften. Colum Eastwood, der leder nordirernes Labour-parti, siger således om de såkaldte toldcentre:

»Det er ligegyldigt, om de ligger halvanden kilometer, otte kilometer eller 16 kilometer væk. Bare det, at der vil være fysiske kontrolposter, vil skabe økonomiske og sikkerhedsmæssige udfordringer, som er helt uacceptable,« skriver The Guardian.

Fra Labour i London lyder det også, at forslaget er umuligt at føre ud i livet.

»Det ville lægge en kæmpe administrativ byrde på erhvervslivet og afhænge af teknologi, som slet ikke eksisterer endnu,« mener Labours Brexit-ordfører, Keir Starmer, ifølge The Guardian.

Boris Johnson går benhårdt efter et Brexit 31. oktober, og han har tidligere lovet, at briterne forlader EU den dato – koste, hvad det vil – med eller uden en aftale. Men Underhuset har beordret ham til at bede om en Brexit-forlængelse, hvis han ikke inden da når at få en ny skilsmisseaftale på plads.

Og hvis der skal findes en aftale inden udgangen af oktober, er der flere og flere af de hårde Brexit-tilhængere i Johnsons parti, som er blevet klar til at stemme for en aftale lig den, Theresa May tre gange fik stemt ned, skriver The Guardian. Flere af dem melder sig også klar til at genoverveje det kontroversielle backstop, hvis ikke EU kan acceptere Boris Johnsons forslag.