Boris Johnson undskylder for ansattes fest, mens dronningen på grund af coronaregler måtte sørge alene over sin mand

Der blev holdt to fester med dans og alkohol i Downing Street aftenen før prins Phillips begravelse. Dagen efter måtte dronning Elizabeth sidde alene på bænken i kapellet som følge af coronaregler, der forbød større forsamlinger indendørs. Nu undskylder premierminister Boris Johnsons kontor til dronningen.

 
Sådan så det ud da Boris Johnson undskyldte for at deltage i en fest under coronanedlukning. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flagene på regeringsbygningerne gik på halv, og der var erklæret landesorg i Storbritannien, for ugen forinden var prins Phillip – dronning Elizabeths mand gennem 73 år – død 99 år gammel.

Nu skulle han begraves.

Det var dog langtfra nogen stor begravelse.

Storbritannien var i april 2021 tæt på en regulær coronanedlukning, der betød, at man ikke måtte mødes mange mennesker indendørs. Gæster blev bedt om ikke at lægge blomster. Kondolencerne måtte foregå online.

Der måtte kun deltage i alt 30 familiemedlemmer i begravelsen – alle skulle holde afstand.

Så da landets dronning skulle sige et sidste farvel til sin afdøde mand, sad hun helt alene på bænken i kapellet. Sådan var coronareglerne, som den britiske regering med premierminister Boris Johnson i spidsen havde dikteret.

Og reglerne gjaldt alle – også landets kongehus.

Reglerne gjaldt tilsyneladende ikke Boris Johnsons stab, der aftenen før prins Phillips begravelse festede til de lyse timer i Downing Street i forbindelse med to afskedsfester for medarbejdere i Downing Street.

Det kan The Telegraph afsløre i den seneste af en række opsigtsvækkende historier om festkulturen i Downing Street.

Druk i kælderen

Ifølge øjenvidner, som The Telegraph har talt med, blev der drukket og danset til langt ud på natten i de kombinerede kontorer og boliger på Downing Street, der huser blandt andet Boris Johnsons embedsbolig.

En af festerne foregik i en lukket kælder, og en medarbejder blev angivelig sendt til en nærliggende butik for at fylde en kuffert med vinflasker.

Og det selvom der på dette tidspunkt altså var klare coronarestriktioner, som dikterede, at briterne ikke måtte mødes inden døre med andre end personer fra deres egen husstand og højst måtte mødes seks personer udendørs.

Ifølge avisen var der, da festen var størst, angiveligt 30 deltagere.

Det vil nu blive undersøgt om arrangementet kan kaldes »arbejdsrelateret« og undskyldes på den led, sådan som premierministeren har forsøgt at gøre i forhold til en række festlige sammenkomster, der tidligere har været omtalt i medier.

I modsætning til flere af de andre afsløringer var Boris Johnson ikke i Downing Street på dagen for de to afskedsfester, skriver avisen.

Men den første anklage om brud på lockdown-reglerne i Downing Street i 2021 kommer oven i de mange festanklager fra 2020, som truer med at koste Boris Johnson det politiske liv.

Staben omkring Boris Johnson er blevet beskyldt for at have holdt op mod fem julefrokoster i december 2020. Dette blev afsløret i december 2021, da en video af Boris Johnsons ansatte, der øvede sig i at svare på spørgsmål om en »fiktiv« julefrokost, kom frem.

Senest har billeder cirkuleret fra en anden havefest i Downing Street, der fandt sted 15. maj 2020.

Selvom billeder fra festen viser vin og ost på bordet – og hvad der tilsyneladende er en afslappet stemning, idet Carrie Johnson deltager med premierministerparrets nyfødte søn – insisterer Downing Street på, at også dette var et arbejdsmøde.

Fredag middag måtte Boris Johnson så krybe til korset og erkende, at arrangementerne aldrig burde have fundet sted.

Det skete i form af en officiel meddelelse fra Downing Street 10, altså premierministerens kontor og ikke Boris Johnson personligt.

»Det er dybt beklageligt, at disse fandt sted på et tidspunkt, hvor nationen sørgede,« står der i erklæringen.

Opdateret fredag den 14. januar 202 klokken 14.45 med oplysninger om undskyldningen fra Downing Street 10