Boris Johnson: Udskydelse vil ødelægge chancen for en aftale

Den britiske premierminister mener, at sandsynligheden for at indgå aftale med EU stiger og ønsker ikke valg.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, ønsker ikke et valg, men ifølge Sky News er han åben for det, hvis modstandere af et brexit uden en aftale får stemt et lovforslag igennem i parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, kommer under ingen omstændigheder til at bede om en udskydelse af brexit.

Sådan lyder det mandag i en udtalelse fra premierministeren foran embedsboligen i Downing Street i London.

Johnson mener, at briterne på ingen måde skal signalere, at en udskydelse af brexit - der lige nu står til at ske 31. oktober - er mulig.

Det vil nemlig lægge pres på EU til at genåbne forhandlingerne, mener han.

»Hvis de stemmer (for en udskydelse, red.), så vil det rive tæppet væk under os og gøre yderligere forhandlinger fuldstændig umulige,« lyder det fra den britiske premierminister.

En gruppe britiske parlamentsmedlemmer har forud for parlamentets åbning tirsdag lagt op til netop en udskydelse af brexitdatoen.

På Twitter har Hilary Benn, parlamentsmedlem for Labour, offentliggjort et lovforslag, som modstandere af brexit uden aftale står bag.

Det lyder blandt andet, at Johnson - hvis forslaget vedtages - skal acceptere en udskydelse af brexit til 31. januar 2020, såfremt EU går med til det.

Men det nægter premierministeren, siger han.

»Jeg vil gerne have, at alle ved, at jeg under ingen omstændigheder vil bede EU om en udskydelse. Vi forlader EU den 31. oktober uanset hvad,« lyder det.

Johnson siger desuden, at han ikke ønsker et valg i Storbritannien.

Men ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters er premierministeren klar til at udskrive valg, hvis modstanderne af et brexit uden aftale tirsdag får held med at samle flertal bag deres lovforslag.

»Medlemmer af parlamentet står over for et meget simpelt valg, når de stemmer i morgen. Hvis de stemmer for at give Boris Johnson en chance til at forhandle, så vil det være den bedste chance for Storbritannien til at lande en aftale,« siger en unavngiven, højtstående kilde fra regeringen til Reuters.

Det forlyder, at Johnson er klar til at udskrive valg til 14. oktober.

/ritzau/Reuters