Boris Johnson rystede pludselig et ultimatum ud af ærmet: »Det er vejen frem«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er ikke meget for at lade Brexit trække ud. Men det lader til, han er blødet en smule op, men han kræver et stort ønske opfyldt til gengæld. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS

God fredag morgen og velkommen til det sidste »dagens overblik« i denne uge, hvor du sammen med morgenmaden kan indtage dagens største dagsordener.

I dag er der lagt op til en relativt begivenhedsfattig fredag. Et samråd i Folketinget vil måske kaste lys over regeringens planer for fremtidens cigaretpriser. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og finansminister Nikolai Wammen (S) er kaldt i samråd.

I dag er ligeledes dagen, hvor anden retsdag i svindelsagen, som Britta Nielsen er tiltalt i, planmæssigt skal løbe af stablen. Sagens hovedperson fik dog et ildebefindende i gårsdagens retsmøde, og der er derfor usikkerhed om, hvorvidt sagen kan fortsætte efter planen.

Trump vil se flere danske forsvarskroner. Det kommer dog ikke til at ske, siger ministeren

Danmark lagde sig i 2018 fast på i første omgang at bruge 1,3 procent af BNP på forsvaret frem mod 2023. Efterfølgende kvitterede USAs præsident, Donald Trump, med et brev til forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor lagde pres på Danmark i håb om, at vi ville øge budgettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/EPA/Ritzau Scanpix.

Der er derimod ikke usikkerhed om budskabet fra den amerikanske regering. Det er ikke til at tage fejl af. Trump forventer slet og ret, at Danmark sender flere milliarder i forsvarets retning de kommende fire år, så vi kan nå målsætningen om, at alle medlemmer af den vestlige forsvarsalliance, NATO, når op at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvaret i 2024. Det kommer dog ikke til at ske, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Thomas Ulrich Brechbuhl er den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeos, nærmeste fortrolige medarbejder. Han er i disse dage i København. Han er kommet for drøfte de famøse to pct. med forsvarsministeren. Men han er også kommet for at finde ud af, hvad USA kan gøre for grønlænderne.

»Jeg er her for at kommunikere det, alle NATO-partnere blev enige om i 2014, at det hedder to procent i 2024. Vi er her for at minde folk om forpligtelserne og opmuntre dem til at fortsætte arbejdet,« siger han i en samtale med Berlingske på den amerikanske ambassade i København. Det kan du læse mere om her.

Boris Johnson har stillet et valgultimatum

Boris Johnson har hidtil været stålsat i sin holdning om, at briternes brud med EU – Brexit – skulle være afviklet 31. oktober. Men nu vil han give medlemmerne af Underhuset længere tid til at drøfte Brexit-aftalen. Dog kun, hvis de accepterer at holde valg 12. december. Oppositionspartiet Labour har hidtil afvist Johnsons valgdrømme ad to omgange.

Men torsdag sagde Johnson, at det vil være »moralsk utroværdigt,« hvis Labour bliver ved med at afvise et valg, det skriver Ritzau.

»Hvis de virkelig vil have mere tid til at studere denne fortrinlige plan, kan de få det, men de skal gå med til at holde valg 12. december. Det er vejen frem,« siger Boris Johnson.

EU's ledere kan være tæt på at afgøre, hvorvidt man vil tillade en yderligere udsættelse af brexit med tre måneder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og den britiske tv-station BBC.

EU skal diskutere den mulige forlængelse af brexitdeadline i Bruxelles fredag, og her er der ifølge BBC enighed blandt de fleste lande om at tillade forlængelsen.

Dog skulle Frankrig "sætte hælene i", skriver tv-stationens europaredaktør, Katya Adler, på baggrund af kilder i EU-systemet.

Samtidig luftes der også muligheden for et hastemøde mellem medlemslandenes stats- og regeringschefer mandag.

Ifølge et udkast til en fælles beslutning mellem de 27 medlemslande, som Reuters har fået indblik i, vil en tredje udsættelse af brexit blive tilladt, "såfremt der er udsigt til en afsluttende ratificering" af den seneste skilsmisseaftale.

Kommuner bruger hundredtusindvis af skattekroner på trafiklobbyister

Ingen kommuner drømmer om veje, hvor borgerne dagligt må nøjes med fremdrift i sneglefart. Derfor er det ikke unormalt, at kommunerne hyrer lobbyister til at fremme netop deres trafikale behov. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mens den fremtidige trafikale infrastruktur førhen blev klappet af internt mellem de politiske partiers trafikordførere, er det i dag noget, de danske kommuner bruger hundredtusinder kroner på. De penge ryger i lommen på professionelle lobbyister og kommunikationsbureauer, som kommuner hyrer for at fremme netop deres trafikale agenda.

Det viser en række aktindsigter i de danske kommuner og regioners udgifter til 16 navngivne lobby- og kommunikationsbureauer, som Berlingskes gravergruppe har søgt. Aktindsigterne giver langtfra et dækkende billede, men som Berlingske gennem de seneste uger har beskrevet, er kommunale udgifter til lobbyisme efterhånden ganske udbredt. Det kan du læse om i denne artikel fra Berlingskes gravergruppe.

Danmarks 1.000 største virksomheder er blevet kortlagt

Berlingske lancerer i dag Guld1000. Hvor du kan se listen over de 1.000 største virksomheder her til lands. Der er generelt tale om opmuntrende læsning, for Danmarks store virksomheder er i topform. Den gennemsnitlige omsætning er steget med otte pct. det seneste år.

Listen giver dig et overblik over, hvilke virksomheder der går frem, og hvilke der går tilbage på omsætning. Du kan også dykke ned i, hvordan de enkelte virksomheder klarer sig på en række forskellige parametre, i denne artikel fra Business.

Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen, har ligeledes haft Danmarks 1.000 største virksomheder under luppen:

»Nu vil vi alle hellere tale om vindeventyret i Vestas, høre om visionerne for grønne Grundfos fra virksomhedens markante topchef, Mads Nipper, eller høre milliarderne vælte i kassen ude i Novo Nordisk. Måske det er på tide med lidt fakta,« skriver erhvervsredaktøren i sin kommentar, som du kan læse her.

Britta Nielsen fik et ildebefindende midt i retssag

Sagen mod Britta Nielsen blev afbrudt, da Britta Nielsen fik et ildebefindende og blev kørt bort i ambulance. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

I dag fik hovedpersonen i en af Danmarks mest omtalte retssager siden ubådssagen, Britta Nielsen, et ildebefindende i retten. Hun lider af hjerteproblemer og måtte eskorteres fra retssalen af en ambulance.

Kort forinden havde det ellers været en relativt begivenhedsløs formiddag. Britta Nielsen skulle efter planen forklare sig i offentligheden for første gang. Det stod dog hurtigt klart, at det ikke ville ske. Til dommerens store irritation og anklagerens måben protesterede forsvarer Nima Nabipour pludselig over et forhold, han først var blevet bekendt med ugen før. Du kan læse mere om sagen i Berlingskes reportage fra retssagen.

Debatten om Radio24syv kører på højtryk

Torsdag blev ikke just dagen, hvor debatten om Radio24syv og deres banemænd fra Loud gik i glemmebogen. Tværtimod. Torsdag aften kom Jens Rohde fra de Radikale pludselig på banen og krævede, at radioudbuddet, der endte med at koste Radio24syv livet, skal gå om. Dertil meldte flere kulturledere sig på banen og rettede en skarp kritik af den nye radiokanal Loud og den kreds af partnerskaber og samarbejder, som den nye radiokanal bygger på.

»Det er hul i hovedet,« lød det blandt andet fra Jon Stephensen, direktør for teatret Aveny-T, der mener, at Louds partnere i form af bl.a. Mungo Park står til at drage en unfair fordel ved at have foden indenfor på et offentligt finansieret medie.

Jens Rohde (R) hæfter sig i sin kritik især ved, at Loud ikke står til at kunne sende landsdækkende radio, når den nye kanal går i luften.

»Når økonomien vejer så tungt, som det var tilfældet, og reelt set ender med at afgøre udbuddet, er det jo helt urimeligt, at den ene part (Loud, red.) sender på DAB-1, som ikke er landsdækkende, mens den anden part (Radio24syv, red.) sender på DAB-2, der er landsdækkende og derfor har en betydelig merudgift i sit budget. Det er ikke et fair udbud,« lyder det fra Jens Rohde.

Mon ikke vi kan forvente, at debatten om Loud, Radio24syv og radioudbuddet fortsat vil køre afsted lidt endnu.

DET SKER I DAG

Samråd om cigaretpriser
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) er i dag kaldt til samråd om regeringens forslag til proces for forhandlinger om højere cigaretafgifter. De to ministre skal blandt andet redegøre for regeringens forslag til proces for forhandlinger om højere cigaretafgifter samt øvrige initiativer til forebyggelse på rygeområdet.

Samrådsspørgsmålet »Vil ministrene redegøre for regeringens forslag til proces for forhandlinger om højere cigaretafgifter samt øvrige initiativer til forebyggelse på rygeområdet?« er stillet af Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.

Dagens citat

Aura Dione, musiker, i dagens AoK

»Jeg blev engang bortført af en taxachauffør i Australien, da jeg var 18. Han kørte afsted med mig og ville have, jeg skulle tage hans mødom.«


Dagens plov

Her ses et billede fra DM i Pløjning 2017. Mesterskabet foregår over to dage i Gørlev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

I dag og i morgen afholder LandBo DM i pløjning i Gørlev i Vestsjælland, hvor Danmarks bedste pløjere kæmper om guld, sølv og bronze. Pløjerne er forinden blevet udtaget til DM gennem lokale og regionale mesterskaber. Hovedkonkurrencen ved DM er almindelig konkurrencepløjning – såkaldt LU-pløjning – men der er også skolepløjning og veteranpløjning. Der vil blive dystet i de to jordtyper: stubjord og grønjord.