Boris Johnson nægter at dele rapport: Nu beskyldes han for at dække over Rusland

Hvordan forsøgte russerne at blande sig i briternes folkeafstemning om Brexit tilbage i 2016? Det vil premierminister Boris Johnson ikke lade Underhuset få indblik i. Han nægter at frigive rapporten, der kaster lys over netop det. Derfor beskyldes han nu for at dække over Rusland.

Kort tid inden Underhuset går fra for at gå til valg, er den konservative britiske premierminister, Boris Johnson, blevet beskyldt for at dække over Ruslands forsøg på at blande sig i Brexit-afstemningen fra 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrian Dennis/AFP/Ritzau Scanpix

Forsøger Boris Johnson at dække over Rusland? Og hvorfor?

Sådan lød spørgsmålet til den konservative britiske premierminister mandag, da han nægtede at frigive en rapport om et russisk forsøg på at blande sig i den britiske Brexit-afstemning, som fandt sted i 2016.

Mandag annoncerede Downing Street, at den cirka 50 sider lange rapport, som parlamentets efterretningskomité har udfærdiget om russisk indblanding, først kan frigives efter det kommende valg i december. Det skriver The Guardian.

Dominic Grieve, der selv er konservativ og formand for efterretningsudvalget, har sagt, at han undrer sig over Johnsons beslutning om at holde på rapporten, og fra både Labour og det skotske SNP lyder nu beskyldninger om, at premierministeren forsøger at lukke øjnene for russisk indblanding.

Og i Labour er man endda bekymret for, at premierministerens øverste rådgiver kan have forbindelser til Rusland.

Johnson sammen med spionmistænkt

For ikke at tale om, at Boris Johnson selv er blevet afbildet med en russer, som længe har været mistænkt for at være spion. Sergej Nalobin er en russisk topdiplomat, som i løbet af de seneste fem år har lært en del af Det Konservative Partis mest fremtrædende medlemmer at kende. Deriblandt Johnson, som Nalobin har kaldt for »vores gode ven«.

The Guardian kan nu afsløre, at Nalobin bor i Moskva i et lejlighedskompleks, der omtales som »FSB-bygningen«, fordi komplekset huser så mange ansatte fra Ruslands sikkerhedstjeneste FSB.

Rapporten om russisk indblanding er udfærdiget af britiske efterretningsfolk og skal frigives i dag, tirsdag, hvis det skal gøres, inden parlamentet opløses og går til valg. Ifølge Downing Street er det netop en af grundene til, at Johnson har valgt ikke at frigive rapporten.

Det ville tage omtrent seks uger at få den frigivet, mener han, og valgkampen ville altså dermed komme til at handle en del om rapportens indhold.

I rapporten undersøges Ruslands forsøg på at påvirke folkeafstemningen om Brexit i 2016. Efterretningsudvalget, som har været med til at udfærdige dokumentet, ønskede angiveligt at bruge rapportens konklusioner til at komme med anbefalinger til nye sikkerhedsprocedurer inden valget i december.

Russisk gæst til fester og velgørenhedsmiddage

Ifølge The Guardian har efterretningsudvalget blandt andet undersøgt Nalobins deltagelse i en række fester og velgørenhedsmiddage for Det Konservative Parti. I 2014 poserede han på et billede med Boris Johnson og delte det online. I teksten til billedet kaldte han Boris Johnson for »vores gode ven«, som »taler varmt« om russerne.

Nalobin oprettede i øvrigt en gruppe, der hed Konservative Venner af Rusland, og han holdt i 2012 en fest, hvor 250 russiske og britiske gæster deltog. På gæstelisten var flere fremtrædende konservative Brexit-tilhængere såsom Matthew Elliott, der nu styrer Brexit-gruppen ​Vote Leave, og Dominic Cummings, som er Boris Johnsons chefrådgiver.

Boris Johnsons nuværende kæreste, Carrie Symonds, var der også. Dengang arbejdede hun for John Whittingdale, som var Brexit-tilhænger og vicepræsident for gruppen af Konservative Venner af Rusland.

Da det kom frem, at Nalobin måske havde forbindelser til Kremls efterretningstjenester, kollapsede gruppen.

Labours udenrigsordfører, Emily Thornberry, bad i weekenden regeringen om at undersøge Dominic Cummings' forbindelser til Rusland. Hun havde nemlig modtaget en whistlebloweranklage mod Cummings, som hun selv kaldte for alvorlig.

Hverken regeringen, Boris Johnson eller Dominic Cummings har kommenteret Labours forespørgsel. Men et højtstående medlem af partiet har anonymt sagt til ITV, at »vælgerne fortjener bedre end Labours konspirationsteorier og smædekampagner«.

Dominic Cummings er en af Boris Johnsons vigtigste rådgivere. Han tilbragte tre år i Rusland fra 1994 til 1997, efter at han færdiggjorde sin uddannelse på Oxford University, skriver The Guardian.