Boris Johnson mente, det var »ansvarligt« og »lovligt«: Nu undersøger politiet premierministerens rådgiver

Boris Johnson har kaldt det for både »ansvarligt« og »lovligt«, da hans toprådgiver brød coronareglerne og kørte tværs gennem landet, mens han var syg med coronavirus. Men nu undersøger politiet sagen.

Dominic Cummings er Boris Johnsons øverste rådgiver. Et flertal af briterne ønsker, at han går af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Facundo Arrizabalaga/Ritzau Scanpix

To timer efter det pressemøde, som sendte premierminister Boris Johnsons meningsmålinger ind i en nedsmeltning, dukkede politiet op ved Robin Lees dør i Durham det nordøstlige England.

Den pensionerede kemilærer skulle svare på spørgsmål om, hvad der skete 12. april, da Boris Johnsons toprådgiver, Dominic Cummings, brød sin karantæne og – stik imod regeringens regler – drog på familieudflugt til en slotsruin i nærheden af Durham, alt imens han følte sig syg.

Det skriver The Guardian og Daily Mirror.

Selv om Dominic Cummings allerede har indrømmet, at han har brudt coronareglerne, nægter han at gå af som rådgiver for regeringen, og Boris Johnson har også gjort det klart, at han ikke vil fyre ham for det. Tværtimod har han rost rådgiveren for at have handlet »ansvarligt, lovligt og med integritet«.

Alligevel er politiet begyndt at afhøre vidner og undersøge sagen nærmere, efter at have modtaget »yderligere information og klager fra offentligheden«, oplyser politiet i Durham til The Guardian.

Ud over at afhøre mulige vidner undersøger politiet også, hvor Cummings’ bil har kørt. Det sker ved hjælp af software, som kan spore bilens færden. Dette får formentlig ikke de store konsekvenser for Cummings. Han risikerer højst en bøde for at have brudt karantænen, skriver The Guardian.

Dominic Cummings’ kone, journalisten Mary Wakefield, fik coronavirus i slutningen af marts, og 30. marts bekræftede Downing Street, at toprådgiveren var gået i isolation med symptomer på virussen.

Men parret blev dog ikke hjemme, sådan som den britiske regering har gjort det klart, at man skal, når man har symptomer. I stedet satte parret sig ind i bilen og kørte de flere end 400 kilometer fra London til Cummings’ forældres bopæl uden for Durham.

12. april satte parret sig på ny i bilen. Denne gang for at køre 100 kilometer ud og hjem til en slotsruin, hvor de gik rundt – og på vejen hjem stoppede de i en skov for at tisse. Det var Dominic Cummings, der sad bag rattet, idet han ville finde ud af, hvorvidt han stadig kunne køre bil, har han forklaret på et pressemøde:

»Mit syn havde været mærkeligt, mens jeg var syg, og jeg var stadig svagelig. Så vi besluttede at køre en tur for at tjekke synet, inden den lange køretur hjem til London,« sagde han.

Det var på den tur, at Robin Lees så toprådgiveren og meldte ham til politiet. Dette fik i første omgang politiet til at udstede en advarsel til toprådgiveren, men mandag vendte politiet så tilbage for at undersøge familieudflugten nærmere.

»De var meget grundige og spurgte ind til alle detaljer,« fortæller Robin Lees til The Guardian:

»De spurgte meget ind til min baggrund. De ville vide nøjagtigt, hvad klokken var, da jeg så ham. De ville vide, om det var klart vejr den dag, og om jeg vidste, hvordan Cummings så ud.«

Tirsdag viste en meningsmåling, at 71 procent af de britiske vælgere mener, at Dominic Cummings har overtrådt nedlukningsreglerne, mens 59 procent mener, at han bør træde tilbage. 27 procent afviser, at dette skulle være nødvendigt.