Boris Johnson kom tilbage til Bruxelles på listefødder

EU-kritiker Boris Johnson gjorde mandag sin entré i Bruxelles som britisk udenrigsminister og havde konstruktive bidrag med hjemmefra. Briternes EU-exit var der dog ingen detaljer om.

Den nye britiske udenrigsminister, Boris Johnson (nr. to fra højre), udlægger sin opfattelse af kupforsøget i Tyrkiet for udenrigsministerkolleger i Bruxelles. Foto: Stephanie Lecocq/EPA Fold sammen
Læs mere

Efter årtier som hård EU-kritiker ankom den tidligere London-borgmester og Bruxelles-korrespondent Boris Johnson mandag smilende til sit første EU-møde som Storbritanniens udenrigsminister.

På vej ind til mødet gentog han den nye britiske regerings slaglinje om, at briterne med sikkerhed forlader EU, men ikke Europa. Briterne vil fortsat tage »europæisk lederskab«, sagde Johnson og gik ind til mødet, hvor en hær af fotografer ventede på ham.

For nogle af de andre udenrigsministre var det til gengæld lidt sværere at finde en passende grimasse. Under den ophedede valgkamp op til den britiske folkeafstemning fik Johnson undervejs sammenlignet EU med Hitler og Napoleons forsøg på at samle Europa.

»Napoleon, Hitler og forskellige andre har forsøgt det, og det ender tragisk. EU er et forsøg på at gøre det med andre metoder,« lød ordene fra Boris Johnson i maj.

Det fik dengang straks EU-præsident Donald Tusk til at kalde Johnsons sammenligning for »absurd« og udtryk for »politisk hukommelsestab«.

»Vi lytter til ham i dag og ser, om han stadig mener det samme,« sagde Hollands udenrigsminister, Bert Koenders, da han blev spurgt til, hvordan det ville blive at mødes med Johnson efter Hitler-sammenligningen.

På mødet holdt Boris Johnson sig til dagsordenen, som fokuserede på situationen i Tyrkiet, kampen mod terror og EUs nye globale strategi. Han tog ordet flere gange og kom ifølge flere af mødets deltagere med »konstruktive« bidrag uden at det blev opfattet som frembrusende.

»En vis ydmyghed«

Den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, sagde i sidste uge, at Johnson havde »løjet meget« over for de britiske vælgere i valgkampen, men Ayrault var efter mandagens møde mere tilfreds med Johnsons opførsel – også selv om der ikke kom nogen undskyldning for Hitler-bemærkningen.

»Han undskyldte ikke. Men alle ved, hvad EU står for, og at EU har skabt store muligheder for frihed, demokrati og velstand. Jeg vil sige, at Boris Johnson kom til dette rådsmøde med en vis ydmyghed,« mente Jean-Marc Ayrault efter mødet.

EUs udenrigschef, Federica Mogherini, spiste søndag aften middag med Johnson og kaldte det en »positiv meningsudveksling«. Hun understregede EUs hovedpointe: At der ikke bliver nogen form forhandlinger med Storbritannien, før briterne aktiverer den såkaldte Artikel 50, der skyder to års skilsmisseforhandlinger i gang.

Hvornår det sker, blev ingen dog klogere på mandag, og det var ret beset heller ikke på dagsordenen.

Britisk kattepine

Den nye britiske premierminister Theresa May har gjort det klart, at hun først skal have en aftale på plads internt i Storbritannien, som Skotland og Nordirland, hvor et flertal stemte for at blive i EU, kan se sig selv i, før hun udløser Artikel 50.

Og det kan blive nok så vanskeligt at få den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, med på projektet. Søndag sagde hun til BBC, at Skotland står i en »meget stærk« forhandlingsposition i forhold til Theresa May. Sturgeon har tidligere truet med en ny afstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannien, hvis Skotland mod sin vilje tvinges ud af EU.

Samtidig spillede Storbritanniens nye Brexit-minister, David Davis, over for Sky News ud med meldingen om, at det kan blive nødvendigt at sætte begrænsninger for indvandringen af EU-borgere, før Storbritannien og EU er blevet enige om skilsmissebetingelserne.

Det er en udmelding, som vil blive modtaget ganske negativt i de fleste EU-hovedstæder. Umiddelbart strider det også imod EU-retten, fordi Storbritannien formelt er et fuldgyldigt medlem af EU - både hvad angår rettigheder og forpligtelser – indtil skilsmissen er gennemført.

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), understregede, at det er op til briterne at spille ud, men at den danske regering i udgangspunktet ønsker et så stærkt samarbejde med briterne som muligt efter et britisk exit.