Boris Johnson kan blive genfødt som en oliven

EU-modstandernes frontfigur har sagt, at reinkarnation er mere sandsynlig end ham som premierminister, men nu kan omkring 150.000 konservative vælge Johnson til at lede Storbritannien.

Mens andre peger på Londons tidligere borgmester Boris Johnson som mulig ny konservativ formand og premierminister, har han selv tidligere udtalt, at det ville være mere sandsynligt at »blive genfødt som en oliven« eller at finde Elvis Presley på Mars, end at han skulle blive premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARY TURNER

LONDON: Det kommende konservative formandsopgør vil have en vis lighed med Labours overførsel af magten fra Tony Blair til Gordon Brown i sin tid. Men det kan hurtigt blive relevant i stedet at drage sammenligninger med de amerikanske republikaneres valg af Donald Trump, fordi Boris Johnson er klar favorit til at blive den kommende konservative leder i Storbritannien.

»Jeg ville finde det næsten umuligt at have ham som min leder,« citerer The Times en fremtrædende konservativ kilde. Ikke så sært er citatet anonymt, fordi netop dét virker som et meget sandsynligt udfald.

»Jeg ved ikke, om han kan blive forhindret i at finde vej til »Nr. 10«, men mange af os er villige til at prøve,« sagde kilden med henvisning til den berømte adresse for premier­ministerboligen.

Johnson har tidligere affærdiget mulige ambitioner om at blive premierminister med maleriske beskrivelser, som at det ville være mere sandsynligt at »blive genfødt som en oliven« eller at finde Elvis Presley på Mars. Det viser i sig selv den tidligere London-borgmesters oratoriske talent. Det var sjovt sagt, det gjorde ham endnu mere populær som farverig politiker, og det var vigtigst af alt naturligvis netop ikke en afvisning af muligheden for at blive premierminister.

Med David Camerons erklæring om at ville trække sig fra posten, når en ny konservativ leder er valgt, ser det ud til, at ikke bare den kommende konservative partiformand men også Storbritanniens næste premierminister vil blive valgt af det konservative partis omkring 150.000 medlemmer.

Politisk manøvre

Ligheden med den republikanske modstand mod Trump i USA kan man se i den borgerlige, britiske presse. De seneste dage er der her beskrevet en politisk alliance på tværs af konservative for og imod EU-medlemskabet.

I en politisk manøvre – angivelig døbt »Alle Andre end Boris« – forsøger nogle medlemmer af Underhuset og Overhuset at finde en kandidat eller rettere to kandidater, der kan presse Johnson væk fra listen, som den nye formand skal vælges fra. Der er brug for to, fordi det konservative parti vælger formand ved, at Underhusets konservative udvælger to kandidater blandt sig og derefter lader partimedlemmerne vælge mellem de to.

Hovedemne er indenrigsminister Theresa May. Hun støttede Cameron i EU-opgøret, men holdt sig mest muligt i baggrunden, og nogle ser hende som reelt mere EU-kritisk end Johnson. Som kvinde vil hun kunne udfordre Johnsons macho-image og måske kunne give ham en aura af mandschauvinis­tisk arrogance. Derefter kan det blive sværere at finde en modvægt til Johnson. Flere konservative politikere kræver en kandidat fra »Leave-fløjen«, og måske vil mange her bakke op om Johnson.

Justitsminister Michael Gove ville være et bud, men han mangler karisma, og han bliver mere set som et bud på en ny finansminister i et power team med Johnson. Et alternativ kunne være Liam Fox. Den tidligere forsvarsminister har fået fornyet politisk vægt som fremtrædende Brexit-fortaler og konkurrerede i 2005 med Cameron om posten som partiformand. Både Gove og Fox er i øvrigt skotter og kunne måske give den skotske uafhængighedsdiskussion en ekstra dimension.

Men Johnson er umådelig populær blandt de menige, konservative partimedlemmer og især blandt det formodede store flertal, der stemte for Brexit. I Underhuset var et flertal af de konservative derimod loyale over for Camerons anbefaling af et ja til EU. I en anonym kritik af Johnson har en minister sagt til The Daily Telegraph:

»Boris har lidt et ry for ikke at vise sig meget i parlamentet. Han har ikke et særligt godt ry i Underhuset, og han har stødt folk fra sig under kampagnen.«

Nyvalg er sandsynligt

Når de konservative har valgt leder, kan Storbritannien stå med en premierminister, der kun er valgt af en medlemsskare — ikke meget større end hos de mindre britiske partier — og ikke af befolkningen.

En del iagttagere mener, at det vil være vanskeligt at forsvare politisk midt i en afgørende periode for landet, og at et nyvalg derfor er sandsynligt. Cameron har indført en fast femårs-cyklus for valg, men et flertal i parlamentet kan tilsidesætte reglen.

Måske vil Johnson som leder selv gå efter valg for at afværge kritik om ikke at have et politisk mandat til at forhandle udmeldelsesbetingelserne i Bruxelles.

Efter skotsk afstemning, parlamentsvalg, lokalvalg og nu EU-valg i hurtig rækkefølge er briterne måske ved at være lidt trætte af deres demokratiske øvelser.

Men det trækker op til nye afstemninger og ikke bare for konservative med partibogen i orden.