Boris Johnson har undveget kritisk interview: Nu udfordrer anerkendt journalist ham på landsdækkende TV

En premierminister skal indimellem kunne forsvare sig mod præsidenter som Donald Trump, Vladimir Putin og Xi Jinping. Men kan Boris Johnson det, hvis han ikke engang tør lade sig interviewe på BBC?

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den konservative premierminister Boris Johnson har indtil nu klaret sig gennem den britiske valgkamp uden at stille op til valgdebatter og kritiske interview. Og med nu kun seks dage til det britiske valg har han stadig et forspring i meningsmålingerne.

Men kan man egentlig stole på en premierministerkandidat, der ikke vil lade sig udspørge af kritiske journalister? Det spørgsmål har BBCs erfarne journalist, Andrew Neil, nu indirekte stillet på landsdækkende TV i Storbritannien.

Han har allerede fået flere andre partiledere til at svede, mens han har grillet dem med kritiske spørgsmål under valgkampen, som snart er slut. Og nu har han udfordret Boris Johnson på landsdækkende TV: Han har også spørgsmålene klar til ham. Hvis Johnson ellers tør svare på dem.

Sådan lød det torsdag aften, efter han netop havde interviewet Nigel Farage, partilederen for Brexit Party. Da han til slut vendte sig mod kameraet, forklarede han, hvordan han i ugevis har forsøgt også at få Boris Johnson ind til et interview. Men uden held.

»Partilederinterview har været en vigtig del af BBCs valgdækning i de seneste årtier. Vi laver dem, på jeres vegne, for at gå kritisk til de mennesker, som ønsker at regere landet. Sådan er demokrati,« sagde han:

»Vi har altid gået ud fra, at partilederne ville deltage. Og ved hvert valg har de også gjort det. Alle. Indtil nu.«

Både Labour-leder Jeremy Corbyn, Jo Swinson fra Liberal Democrats og altså senest Nigel Farage fra Brexit Party har stillet op til interview med Andrew Neil. Og særligt Labour har udtrykt vrede over, at Boris Johnson er sluppet af sted med helt at undgå sådan et interview - måske også, fordi Jeremy Corbyn klarede sig mindre heldigt gennem sine 30 minutter med Andrew Neil.

Torsdag rettede Labour anklage mod mediet for at have mødt partiet med »mere negativ behandling, hårdere granskninger og mere farvede lederkommentarer« end premierminister Boris Johnson og hans partifæller.

»Partiskheden reflekteres i vinklingen, indholdet og balancen i BBCs dækning af valgkampen,« lød det fra Andrew Gwynne, Labours valgkampskoordinator:

»Hvis De Konservative får lov at løbe om hjørner med eller manipulere BBC, og den opførsel sker uhindret, vil mediet effektivt være medskyldig i at give de Konservative en unfair fordel i valgkampen.«

Det er også i lyset af den anklage, at man skal se Andrew Neils kommentarer torsdag. Hvis Boris Johnson vil stille op til et interview, lover Andrew Neil at gå lige så hårdt til ham, som han er gået til de andre.

»Det gennemgående tema for vores spørgsmål er tillid - og hvorfor der så mange gange i løbet af hans karriere i både politik og journalistik har været kritikere og nogle gange endda folk, der var tæt på ham, som har erklæret ham for upålidelig,« forklarede Andrew Neil.

Kan man stole på Boris Johnson? Kan briterne stole på, at han vil ansætte 50.000 flere sygeplejersker, sådan som han siger? Kan de stole på, at han vil bygge 40 nye hospitaler, når der indtil videre kun er blevet lagt planer for seks frem mod 2025? Kan de stole på ham i Brexit-forhandlingerne og i forhold til, hvad han er klar til at love væk til USA?

»Premierministeren af vores land vil sommetider blive nødt til at forsvare sig imod præsident Trump, præsident Putin, præsident Xi i Kina. Det kan ikke være for meget at bede om, at han bruger en halv time på at forsvare sig mod mig,« sagde Neil til slut.