Boris Johnson fik nej, men vil stadig have et nyvalg - torsdag er hans første dag i valgkampen

Boris Johnson betragter, ifølge et britisk medie, torsdag som først dag i en valgkamp. Det selv om han onsdag ikke kunne samle opbakning nok til at udskrive nyvalg.

Efter sit nederlag i Underhuset onsdag, fremsatte Boris Johnson et forslag om et nyvalg den 15. oktober. Men det afviste Underhuset.  (Photo by JESSICA TAYLOR / various sources / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA TAYLOR

Efter to dage med store nederlag i det britiske parlament, vil den britiske premierminister Boris Johnson senere torsdag i en tale til befolkningen sige, at han ønsker et parlamentsvalg.

Det siger en talsmand for premierministeren ifølge Ritzau.

På Twitter skriver det britiske medie Sky News, at Boris Johnson og den britiske regering anser torsdag som værende »den første dag i en valgkamp«.

Samtidig ventes han at ville sige, at en udsættelse af Brexit vil undergrave det historisk vigtige demokratiske valg.

Meldingen fra Boris Johnson kommer efter, at det britiske Underhus har blokeret for et såkaldt No Deal-Brexit - altså et britisk farvel til EU uden en aftale. Boris Johnson, der blev premierminister i slutningen af juli, har flere gange i utvetydige vendinger sagt, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober uanset omkostningerne.

Efter sit nederlag i Underhuset onsdag, fremsatte Boris Johnson et forslag om et nyvalg den 15. oktober. Men det afviste Underhuset. Selv om flere partier gennem længere tid har råbt på nyvalg i Storbritannien, ønsker de at ændringen, der forhindrer et No Deal-Brexit ved lov, bliver vedtaget først. Det kræver, at parlamentets andet kammer, Overhuset, også vedtaget det fremsatte forslag. Det skal ifølge planen ske fredag eftermiddag.

Overhuset er dog presset på tiden, da Boris Johnson har valgt at sende det britiske parlament hjem fra slutningen af næste uge og frem til midten af oktober. Det sker i et forsøg på at blokere for deres bestræbelser på, at udsætte eller annullere briternes farvel til EU.

I udgangspunktet skal briterne først stemme om medlemmerne af parlamentet igen i 2022, men hvis totredjedele af Underhuset støtter op om et nyvalg, kan det udskrives før tid. Onsdag støttede 298 medlemmer af Underhuset et nyvalg, mens 56 stemte imod. Men fordi mange afstod fra at stemme, var Boris Johnson et stykke fra et opnå de krævede 434 støttestemmer.