Boris Johnson: Alt peger på, at Assads regime bærer ansvaret for kemisk angreb

Den britiske udenrigsminister udpeger det syriske regime som den sandsynlige ansvarlige for det kemiske angreb på civile i Syrien og kræver en undersøgelse hurtigst muligt.

Et syrisk barn modtager behandling i det oprørskontrollerede Khan Sheikhun i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien. Civile er rapporteret dræbt og sårede efter at være udsat for kemiske våben. Foto: Omar Haj Kadour/AFP  Fold sammen
Læs mere
Foto: OMAR HAJ KADOUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske regering afviser russiske anklager mod syriske oprørere for at være ansvarlige for, at syriske børn og civile er blevet dræbt med kemiske våben nær Idlib i det nordvestlige Syrien. I stedet siger den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, at styret under den syriske præsident, Bashar al-Assad, formodentlig har ansvaret.

»Alt, hvad jeg har set, peger på, at det var Assads regime … med brug af ulovlige våben mod deres egen befolkning,« lød det fra Johnson i et interview med BBC.

Johnson har lovet britisk bistand til at undersøge episoden, og sagde også, at et retsligt efterspil i forlængelse af en undersøgelse af det kemiske angreb »helt sikkert vil være passende«. Fra flere sider er der med mellemrum under den syriske borgerkrig rejst krav om, at Den Internationale Straffedomstol skal indlede en sag mod Assad for krigsforbrydelser.

Johnson nævnte ikke specifikt den internationale domstol men sagde, at han »umuligt kunne se«, at Assad fortsat kan være en autoritet i en fremtidig regering, der skal forsøge at bringe Syrien videre efter den blodige borgerkrig.

»Storbritannien fordømmer enhver brug af kemiske våben uanset, hvem der bruger dem, og vi vil fortsat føre an i internationale bestræbelser på at bringe gerningsmænd til ansvar,« lød det i en erklæring fra Johnson umiddelbart efter oplysningerne om det kemiske angreb tirsdag.

Det syriske regime har afvist at have brugt kemiske våben. Det russiske forsvarsministerium har udsendt en erklæring om, at et syrisk luftangreb ramte et våbenlager med en »giftig substans« til brug for oprøreres produktion af landminer. Den britisk baserede organisation »Syrian Observatory for Human Rights« skønnede på baggrund af lokale kilder, at angrebet kostede mindst 72 livet, heriblandt 20 børn. Efter angrebet kunne man af medierapporter fra lægeklinikker se flere børn og voksne blive behandlet, hvorefter et af de interimistiske hospitaler ifølge tilstedeværende presse blev udsat for et luftangreb.

Britisk kritik af Rusland

Forud for de seneste begivenheder i Syrien har Moskva og London arbejdet på planlægningen af et kommende britisk udenrigsministerbesøg i Rusland. Her vil spørgsmålet om Syrien kunne komme endnu mere i fokus med det kemiske angreb.

Briternes skarpe kritik af Rusland er et af de punkter, hvor den britiske regerings politik kolliderer med USAs præsident, Donald Trumps, politiske linje. Den britiske premierminister, Theresa May, har ihærdigt søgt at styrke »det særlige forhold« til USA som en del af sin Brexit-strategi, og britiske styrker er en af de vigtigste allierede for USA i kampen mod Islamisk Stat i såvel Syrien som Irak.

Men Trump har talt om muligt samarbejde og fælles interesser med det russiske styre, mens Storbritannien er fortaler for en fortsat hård linje med EU-sanktioner over for Rusland i forbindelse med annekteringen af Krim og kampene i Øst-Ukraine. Trumps nylige udtalelser om at koncentrere USAs militære indsats i Syrien til at gælde kampen mod Islamisk Stat og nedtone ønsket om et regimeskifte kan trække yderligere en udenrigspolitisk forskel op. Den britiske regering signalerer, at briterne ønsker at skærpe modstanden mod Assads regime efter det kemiske angreb markant.

»Jeg er forfærdet over oplysningerne om, at en by syd for Idlib er blevet angrebet med kemiske våben, og at det syriske regime formodes at stå bag,« sagde May til britiske medier under et besøg i Saudi-Arabien.

»Hvis det bliver bekræftet vil det være endnu et bevis på det syriske regimes barbariske handlinger.«

May påpegede, at Storbritannien har anført internationale bestræbelser på at »stille det syriske regime og Islamisk Stat til ansvar for kemiske angreb«. Premierministeren opfordrede til at få undersøgt omstændighederne omkring angrebet hurtigst muligt. Hun understregede desuden, at »Storbritannien har gjort det meget klart, at der ikke er nogen plads for Assad« i bestræbelserne på at etablere et nyt, bredt funderet syrisk styre, der kan sætte en stopper for krigshandlingerne.

I december sidste år kritiserede udenrigsminister Johnson i skarpe vendinger Ruslands og Irans indblanding i borgerkrigen i Syrien, da han overbragte de to landes ambassadører en officiel, britisk protest over begivenhederne i Aleppo, hvor befolkningen i et oprørskontrolleret område på det tidspunkt var belejret og afskåret fra kontakt med omverdenen.

»Både Rusland og Iran har undladt at opfylde deres forpligtelser ifølge folkeretten, særligt når det gælder muligheden for at give humanitær hjælp til civile, mens Aleppo var belejret i månedsvis,« sagde Johnson.

Oplysningerne om det kemiske angreb ved Idlib kommer samtidig med en større donorkonference for Syrien i Bruxelles sponsoreret af Norge, Tyskland og Storbritannien samt Qatar og Kuwait. Den skal følge op på løfter om bistand fra en række lande ved en konference i London sidste år.

Dengang talte daværende premierminister David Cameron om et stort anlagt initiativ for syriske flygningebørns skolegang, der skulle give håb for fremtiden.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien