Boris Johnson advarer med rynkede bryn mod »katastrofalt« forræderi

Den hårdt prøvede britiske regering gør endnu en forsøg på at overbevise pro-europæiske briter om, at vejen ud af EU er den eneste rigtige vej for Storbritannien

Boris Johnson på talerstolen onsdag. AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På hjerternes dag bruger den konservative britiske udenrigsminister Boris Johnsen lejligheden til at sende et budskab om, at briterne skal forene sig.

Den overbeviste Brexit-fortaler opfordrede det splittede britiske folk til at stå sammen.

Der er ingen anden vej end ud af EU – og den skal man gå sammen.

Forræderisk vil det ligefrem være at forsøge at spærre vejen derhen, advarede han. Han frygter, at »nogle mennesker er blevet stadig mere fast besluttede på at stoppe Brexit«:

»Det vil være en katastrofal fejl, der vil lede til en permanent og uudslettelig følelse af svigt. Det kan vi ikke, og det vil vi ikke, lade ske,« sagde han.

I en lyslilla skjorte og det genkendelige rodede blonde hår fortalte udenrigsministeren onsdag live fra Westminster med rynkede bryn om sine bekymringer.

Johnson’s tale kommer blandt andet få dage efter, britiske medier kunne afsløre, at rigmanden George Soros har doneret 400.000 pund (3,3 millioner kroner) til en britisk gruppe Best For Britain, der prøver at forhindre Storbritannien i at forlade EU.

Under talen ville han prøve at overbevise tilhørerne om, at »Brexit ikke var grund til bekymring, men grund til håb.«

De store uenigheder om Brexit trækker også langt ind i Johnsons eget konservative parti, hvor fremstående politikere mener, man skal blive i et samarbejde om told, toldunionen, med resten af EU-landene – selv om det går mod premierminister Theresa Mays officielle holdning.

Johnson mente, at der »slet ikke var så store økonomiske fordele« i at være en del af EUs inde marked og toldunionen, som det efter hans mening ofte blev fremlagt.

Ikke første april

Talen blev kaldt »hykleri af værste skuffe« fra blandt andre det socialdemokratiske Labour-parlamentsmedlem Chuka Umunna, der offentligt støtter kampagnen Best for Britain.

»Han holder en tale på valentinsdag – ikke første april,« lyder det ifølge Sky News.

Umunna savner svar på grundlæggende spørgsmål om briternes udtræden af EU såsom præcis hvad man vil gøre omkring grænsedragningen til Irland, når en del af den irske ø, Nordirland, ikke længere er en del af EU.

Diskussion finder desuden sted kort efter en rapport fra et udvalg i det britiske parlament beskriver, at regeringen har været for langsomme og at ikke er gjort nok for at gøre sikre landets grænser, som man nærmer sig datoen for briternes udtræden af EU.

Det ligeledes pro-eu og liberale parlamentsmedlem Tom Brake kalder Boris Johnson for »fuldstændig vildledt om Brexit.«

»Talen handlede ikke om de vigtige udfordringer, vores land står over for lige nu. Det handlede om Boris’ ambitioner om at blive den næste premierminister..,« siger han ifølge Sky News.