Borgmester stopper muslimsk bryllup af frygt for radikalisering

Nice-borgmester har suspenderet et bryllup mellem to unge muslimer. Han frygter, at den ene eller begge to vil kæmpe i Syrien.

Bormesteren i Nice, Christian Estrosi, var modstander af en 27-årig fransk muslim og hans seks år yngre kærestes bryllup og nægtede på den baggrund at tillade det, skrev han tirsdag til sine over 60.000 følgere på Twitter. Den vigtigste begrundelse for det usædvanlige skridt var risikoen for radikalisering, understreger borgmesterkontoret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: H, en 27-årig fransk muslim, og hans seks år yngre kæreste skulle have fejret deres bryllup i mandags. Festen var planlagt og giftefogeden bestilt. Men da parret sammen med en gruppe af familie og venner mødte op på kommunekontoret i den sydlige by Nice, var indgangen til deres overraskelse og indignation spærret af rådhusbetjente med støtte fra beredent politi. Det var i hvert fald den version, parrets advokat, Jean-Pascal Padovani, fortalte til avisen Libération efter episoden.

Skal man tro Nices borgmester, den borgerlige Christian Estrosi, havde de unge muslimer nogle dage forinden fået besked om, at deres bryllup var suspenderet, og de var kun mødt op for »lave ballade og komme i pressen«. Estrosi har imidlertid heller ikke selv holdt sig tilbage:

»I (den franske) republik er der ting, som vi ikke kan acceptere. Jeg er modstander af dette bryllup og har nægtet at tillade det,« skrev han tirsdag til sine over 60.000 følgere på Twitter.

Overfaldt romkagebager

Suspenderingen af vielsen, som er godkendt af anklagemyndigheden, har hjemmel i fransk lovgivnings bestemmelser om arrangeret ægteskab. Men den vigtigste begrundelse for det usædvanlige skridt er risikoen for radikalisering, understreger borgmesterkontoret i Nice.

Man minder om, at den unge mand i slutningen af januar blev idømt et halvt års betinget fængsel for sammen med to andre at have overfaldet en muslimsk bager, fordi han solgte skinkesandwich og romkager i sin butik. Samt at en lokal overvågningsgruppe gennem de seneste måneder har haft den unge kvinde i kikkerten som følge af hendes tiltagende interesse for voldelig islam.

»Der er mistanke om jihadisme. Vi tror, at den ene eller begge de kommende ægtefæller ønsker at kæmpe i Syrien eller andre steder,« siger en talsmand for kommunen til radiostationen France Bleu.

Islamistisk Romeo og Julie

Hvordan det skulle fratage de to unge muslimer lysten til at gå i hellig krig at forhindre dem i at gifte sig med hinanden, står uklart. Ifølge parrets advokat handler aflysningen da også om noget helt andet.

»Glem ikke, at vi befinder os midt i valgkamp. Jeg vil vædde på, at mine klienter kan blive gift uden problemer i næste uge,« siger han med henvisning til søndagens lokalvalg i Frankrig.

En udlægning, som borgmester Estrosis politiske hovedmodstander er fuldstændig enig i.

»Han forsøger at skabe sig et image som no nonsense-højrefløjsmand, men udviser i virkeligheden enorm svaghed, og vælgerne lader sig ikke snyde,« siger Marie-Christine Arnautu, der er næstforkvinde i Front National.

Det vil vise sig. Men i mellemtiden bidrager historien om islamismens svar på Romeo og Julie ikke ligefrem til at løse de reelle problemer i forbindelse med radikalisering blandt unge, franske muslimer, klager den lokale imam Otmane Aissaoui:

»Den slags overreaktioner opildner blot ekstremisterne,« siger han til Libération.

Myndighederne i Nice har tidligere gjort sig bemærket for deres nidkærhed, da en otteårig dreng blev indkaldt til politiforhør, fordi han i skolen havde nægtet at tage afstand fra terrorangrebet på Charlie Hebdo.