Borgmester er landets håb ud af krisen: »I udlandet bliver man set på som spedalsk, hvis man er græsk«

Thessalonikis borgmester, Giannis Boutaris, er græsk politiks svar på en rockstjerne. Han taler den magtfulde græske kirke midt imod og bliver beundret inter­nationalt for sine økonomiske resultater under krisen.

Giannis Boutaris, borgmester af den andenstørste by i Grækenland, addresserer befolkningen vha. en megafon. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har normalt aldrig slips på. Jeg gider ikke være som alle de andre,« siger Giannis Boutaris som det første, da Berlingske møder ham på borgmesterkontoret.

Overalt er der farverige billeder, bøger og skulpturer fra hele verden. Og bag det store mahogniskrivebord troner et billede af Jack Nicholson, der rækker tunge.

Borgmesteren for landets næststørste by har en guldring i det venstre øre og tatoveringer på knoerne og på håndryggen, og hvis ikke folderne i ansigtet afslørede ham, kunne han gå for at være 24 år gammel – ikke 74.

Han bliver beskrevet som en fordomsfri politiker i Grækenland – et ord, som for mange grækere klinger negativt i det traditionsrige og konservative land, hvor den ortodokse kirke har en enorm magt.

I udenlandske medier er Giannis Boutaris omvendt blevet omtalt som landets håb ud af krisen, og han er blevet rost til skyerne for sine enestående politiske og økonomiske resultater i Thessaloniki. Han har tilmed vundet flere internationale priser – både for at fremme tolerance og for at være verdens ottendebedste borgmester.

Da Berlingske spørger manden, der også har etableret et af Grækenlands fineste vinfirmaer, hvorfor alle siger, at man bør møde netop ham, tøver han ikke:

»Jeg er ikke politiker. Jeg er forretningsmand. Jeg lyver ikke. Jeg lover ikke noget, jeg ikke kan holde. Og det er meget sjældent set i græsk politik,« siger han og tilføjer, at han er alkoholiker, men at han ikke har rørt alkohol i mere end 30 år.

»Mine kritikere siger, at jeg stadig blander Jack Daniel’s i kaffen. Det er løgn,« siger han med himmelvendte øjne og tilføjer grinende: »I don’t give a shit.«

Krematorier, skolegang og Gay Pride

Boutaris kæmper modsat normen i græsk politik en brav kamp for de mere kontroversielle emner.

Han er en stor fortaler for at indføre krematorier i Grækenland, hvilket kirken konsekvent har modsat sig. Hans hjerte banker for et multikulturelt samfund og integration og skolegang for de tusinder af flygtningebørn, der strander i landet.

Han arbejder for homoseksuelles rettigheder, og han var den første i landet til at indføre en Gay Pride-parade. Et projekt, som de fleste græske politikere på forhånd har droppet af frygt for kirkens reaktion.

»Før jeg blev borgmester, anklagede jeg Thessalonikis biskop for at minde om en mujahedin, fordi han er så stokreaktionær og holder Grækenland tilbage i middelalderen,« siger borgmesteren og forklarer, at biskoppen efterfølgende lovede ham, at han ville gøre alt, hvad der stod i hans magt for, at Boutaris ikke blev borgmester.

Men det blev han, og selv om de to over en telefonsamtale har begravet stridsøksen, var biskoppen ved at få et hjertestop, da Boutaris poserede nøgen på forsiden af et magasin for at reklamere for Gay Pride-paraden, hvor mænd i fjerboaer og glitter skal danse gennem Thessalonikis gader.

»Kirken forbander mig stadig, hver gang jeg finder på sådan noget,« griner Boutaris og ser Berlingske kigge på det firben, han har tatoveret på håndryggen.

»Jeg har otte tatoveringer i alt. I Grækenland symboliserer firbenet genfødsel, og efter at min kone døde, fik jeg den lavet, så jeg hver dag husker at leve på ny. Det samme gælder i politik. Vi bliver nødt til at genopfinde os selv, hvis vi skal have en chance for at komme ud af krisen,« siger han og uddyber:

»Da jeg blev borgmester, sad den tidligere borgmester i fængsel på livstid for korruption for 18 millioner euro. Jeg overtog en by i ruiner, fandt de bedste eksperter, der analyserede, hvor vi kunne spare, fyrede en stor bunke unødvendig arbejdskraft, droppede alle forudindtagede ideer og begyndte at tænke helt nyt.«

Han tilføjer, at han finder inspiration til sin økonomiske linje fra Tyskland.

Generelt er Boutaris fascineret af mange af de andre europæiske lande, og han bliver flov over at være græsk, når han besøger dem:

»Jeg har været en god borgmester. Men i udlandet bliver man set på som spedalsk, hvis man er græsk. Som et fuldstændigt ubrugeligt, korrupt og dovent folk. Men det er ikke helt fair. Det er de korrupte regeringer, der bærer skylden – ikke det græske folk.«

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland