Borgmester anklaget for massebortførelse

Den forhenværende borgmester i den mexicanske by Iguala anklages for at stå bag bortførelsen af 43 lærerstuderende, der senere blev dræbt.

Foto: DANIEL BECERRIL

De mexicanske myndigheder er nu officielt gået videre med bortførelsesanklagerne mod den forhenværende borgmester i byen Iguala, José Luis Abarca.

Det er første gang, Abarca officielt anklages for at spille en rolle i 43 lærerstuderendes forsvinden i september forrige år.

De lærerstuderende forsvandt fra jordens overflade efter en demonstration mod uddannelsesreformer i Iguala, og statsadvokaten, Jesus Murillo, mistænker Abarca og hans kone, Maria de los Angeles Pineda, for at have beordret politiet til at skaffe demonstranterne af vejen for at forhindre dem i at afbryde en tale, som Maria de los Angeles Pineda skulle holde i Iguala samme dag som demonstrationen.

Øjenvidner har beskrevet, hvordan de har set de mange demonstranter sidde sammenkrøbet i politibiler, men siden blev de ikke set i live.

Jesus Murillo har tidligere udtalt, at de 43 studerende, der hovedsageligt bestod af mænd i 20erne, blev myrdet af gangstere med tilknytning til de altdominerende narkobander, der har hærget det mellemamerikanske land det seneste årti. Jesus Murillo sagde i samme ombæring, at en del tydede på, at korrupte politibetjente kidnappede de studerende på ordre fra José Luis Abarca.

Vidner fra den lokale bande, Guerreros Unidos, har til myndighederne forklaret, at de 43 studenter efterfølgende kom i deres varetægt, hvorefter de dræbte dem og brændte deres lig.

Nu har lederen af den strafferetlige efterforskning så udsendt en arrestordre på José Luis Abarca og 44 andre implicerede i sagen, ifølge The Guardian.

Abarca blev i november forrige år anholdt og sidder i et topsikret fængsel i Mexico. Han er allerede anklaget i en anden sag fra 2013 omhandlende mord og banderelateret kriminalitet.