»Borgerlig regering kan blive parentes i svensk historie«

De seneste otte år med borgerlige ved magten kan ende med at blive en parentes i svensk historie, hvis magtskiftet bliver en realitet efter søndagens valg, mener ekspert.

Fredrik Reinfeldt og den borgerlige regering kan risikere at blive en parantes i svensk politik, mener dansk ekspert i nordiske forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

SVERIGE: Den rød-grønne blok med socialdemokraten Stefan Löfven i spidsen står fortsat til at vinde det svenske valg søndag. Og overtager Löfven statsministerposten fra Fredrik Reinfeldt, kan svenskerne se frem til en ærkesocialdemokratisk politik.

Dermed vil de seneste otte års borgerlige regering blot være noget forbigående i svensk historie, vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i nordiske forhold.

»Hvis det lykkes Socialdemokraterna at danne regering, som alle meningsmålinger peger på lige nu, kan vi forvente, at de vil slå ind på en mere traditionel socialdemokratisk politik igen og rulle nogle af de mere liberale reformer tilbage, der har været under den borgerlige regering. Og så kan de seneste otte år gå hen og blive en parentes i svensk politisk historie, som har været domineret af Socialdemokraterna gennem mange årtier,« siger han.

Med fagforeningsmanden Stefan Löfven ved roret kan svenskerne se frem til et øget fokus på velfærd finansieret via det offentlige, færre privatiseringer og skattestigninger frem for skattelettelser. Med andre ord: Traditionel socialdemokratisk politik.

Men flere eksperter peger dog på, at Socialdemokrataternas formand kan få svært ved at få sin politik igennem, hvis ikke den rød-grønne opposition får et absolut flertal. Sker det ikke, skal en regeringsforhandling i gang, der kan blive både langvarig og vanskelig, betoner Lars Hovbakke Sørensen.

Han peger på, at hvis valget falder ud, sådan som meningsmålingerne søndag eftermiddag peger i retning af, nemlig at Sverigedemokrataterne bliver tungen på vægtskålen, må Socialdemokraterna forme en konstellation med et eller flere borgerlige partier. Der er nemlig ingen af de to blokke, der vil samarbejde med Sverigedemokraterna.

»Og der kunne man godt forestille sig, at de ville forsøge at trække Centerpartiet hen imod sig og lave et mere formaliseret samarbejde med dem,« siger lektoren.

Det borgerlige Centerpartiet har en grøn profil, og de to partier vil derfor især kunne samarbejde om miljøpolitik. Dertil kommer, at partierne tidligere har haft tradition for at samarbejde.

Folkpartiet er ifølge lektoren en anden - omend mindre sandsynlig - mulighed. Partiet går blandt andet ind for skattelettelser og privatiseringer, og udenrigspolitisk adskiller det sig ved at støtte en fremtidig svensk tilslutning til NATO.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det mest sandsynlige scenarie dog fortsat, at Sverigedemokraterna bliver tungen på vægtskolen, og at de rød-grønne ikke kan få flertal alene.

»Men der er også en lille sandsynlighed for, at de tre oppositionspartier kan få flertal alene,« vurderer han.

De svenske valgsteder lukker søndag aften klokken 20, og et resultat ventes offentliggjort ved 23-tiden.