Bonnichsen: Terrorist var en ensom ulv

Sandsynligheden for efterfølgende angreb er lille, for selvmordsbomberen i Stockholm var alene - og i øvrigt en amatør, vurderer tidligere PET-chef.

Svensk Politi undersøger gerningsstedet efter bombeattentatet i Stockholm lørdag eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK PERSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et års tid siden forsøgte en nigeriansk mand med forbindelse til al-Qaeda at detonere sprængstof ombord på et fly - sprængstoffet havde han gemt i sine underbukser. I maj mislykkedes en aktion med en bilbombe på Times Square i New York, og senest forsøgte en etbenet tjetjensk bombemand at sprænge sig selv i luften på et toilet i indre København - uden større succes.

Episoden i Stockholm lørdag eftermiddag, hvor en selvmordsbomber blev dræbt, men ikke formåede at tage andre med sig i døden, minder om de nævnte sager - aktioner uden større 'succes'.

Læs også: Bombemanden truer Sverige med flere angreb
Læs også: Det skriver bombemanden i sin afskedshilsen

Og dermed er der stor sandsynlighed for, at manden opererede alene og altså var en 'ensom ulv', lyder vurderingen fra Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for PET og terrorekspert:

- Alle kort er stadig åbne, men meget tyder på, at det her er en af de ensomme ulve. For det første ligner fremgangsmåden tidligere sager, der har været karakteriseret ved håbløse amatører. De er simpelthen ikke i stand til at udføre det, de har sat i gang, og det er karakteristisk, at de ikke har været i træningslejr og derfor ikke kan udføre handlingerne ordentligt.

Læs også: Selvmordsbomber slog til dagen før sin fødselsdag
Læs også: Øjenvidne: Folk løb runde og græd

Dermed ikke sagt, at disse typer er ufarlige, for alle hændelserne kunne jo være gået grueligt galt.

- Med til min vurdering af selvmordsbomberen som en enlig aktør hører også, at Säpo (Den svenske efterretningstjeneste red.) ikke har hævet trusselsvurderingen. Den ligger stadig på det, der hedder niveau tre - og det vil sige, at efterfølgende angreb er vurderet som usandsynlige, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han forklarer, at de seneste måneders gradvise opgradering i trusselsniveauet i Europa skyldes såkaldte 'tilrejsende' terrorister, som manden i Sverige ikke ser ud til at være en af. Ifølge Bonnichsen tyder meget på, at han er en såkaldt 'home-grown' terrorist - altså en person, der er vokset op i vesten med en muslimsk baggrund, og som har udviklet et had til den ikke-muslimske verden.

Hvorfor sker det her i Sverige?

- På den internationale top ti liste over terrormål, rangerer Sverige ikke særlig højt, og er derfor ikke det første umiddelbare mål. Netop derfor kommer det her også som en stor overraskelse for mange - inklusive mig selv.

Hvis det kan kædes sammen med det trusselsbrev, som blev afsendt ti minutter før eksplosionerne i Stockholm, må vi nok erkende, at det kan sættes i forhold til det billede, som man kender fra steder, hvor der næres et had til vesten. Her er den svenske Muhammed tegner Lars Vilks nævnt, og summen af affæren omkring ham har nok været med til at hæve hadet til Sverige - på samme måde som med Danmark.

Læs også: Säpo: Vi kan have misset noget
Læs også: Reinfeldt: Vi skal ikke reagere i nervøsitet

Episoden viser i hvert fald med stor tydelighed, at terrorbilledet er meget uforudsigeligt.

Er det her 'typisk al-Qaeda', som en svensk ekspert har formuleret det?

- Det kan være al-Qaeda relateret - eller inspireret. De har ikke deres egne terrorceller i Europa, og derfor appellerer de til, at enkelte individer selv tager affære. Men jeg tror ikke, at det er noget, som al-Qaeda står direkte bag, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der ikke mener, at hændelsen kommer til at have nogen betydning for Danmark.