Bombetrusler mod fire kinesiske fly

Kinesiske indenrigsfly måtte omdirigeres efter bombetrusler. Myndighederne har anholdt mistænkt og er på vagt efter terrorangrebet mod turister på Beijings Himmelske Freds Plads.

KINA: Fire kinesiske indenrigsfly blev torsdag udsat for telefoniske bombetrusler, oplyser AFP med det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, som kilde.

Ifølge oplysningerne blev flyene omdirigeret efter truslerne, men der blev ved senere undersøgelser ikke fundet sprængstoffer om bord. Flyene kom fra byen Changsha i Kinas centrale Hunan-provins og var enten på vej til eller på vej væk her fra.

Xinhua rapporterer, at en uidentificeret person er blevet anholdt i forbindelse med bombetruslerne, men har ikke givet yderligere detaljer om den anholdte.

Changsha lufthavn blev også for to dage siden udsat for bombetrusler, men det er ikke klart om den anholdte har noget med disse trusler at gøre.

Den seneste episode får ekstra opmærksomhed, fordi den kommer få dage efter, at fem personer blev dræbt på Beijings Himmelske Freds Plads i det, der af politiet betegnes som et terrorangreb.

En jeep med tre personer pløjede ind i en gruppe turister og dræbte to, samtidig med at der ifølge politiet blev sat ild til brandbare væsker inde i bilen, hvor de tre passagerer omkom. Politiet siger, der blev fundet knive og bannere med religiøses tekster.

Onsdag anholdt politiet fem mistænkte i forbindelse med angrebet. De fem bærer lige som de tre i bilen navne, der bruges af den store muslimske befolkningsgruppe i den urolige provins Xinjiang, hvor der hyppigt er konfrontationer mellem den muslimske befolkningsgruppe uighurerne og de kinesiske myndigheder.

Den danske Kina-ekspert, professor Jørgen Delman, Københavns Universitets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier gav torsdag overfor Berlingske Nyhedsbureau udtryk for, at der kan ventes flere aktioner fra uighurernes side:

»Hvis det har været et organiseret forsøg på en politisk markering, som vi har været vidne til, vil det være svært at forestille sig, at man ikke vil forsøge sig igen,« siger han.