Bomberne ramte VM-fester

To terrorbomber dræbte 64 mennesker, der så tv-transmissioner af VM-finalen i går aftes i Ugandas hovedstad.

På Mulago hospital i Kampala, Uganda, forsøger nu at hjælpe de mange mennesker, der kom til skade under eksplosionerne, der dræbte 64 mennesker under VM-finalen i går aftes. Politiet mistænker den al-Qaeda-inspirerede militsgruppe fra Somalia, al-Shabaab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Trevor Snapp
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens hele verden spændt fulgte VM-finalen mellem Spanien og Holland, blev mindst 64 mennesker dræbt i forbindelse med to separate eksplosioner i Ugandas hovedstad, Kampala. Derudover er 65 blevet såret.

Det oplyser en talskvinde for landets politi.

Bomberne eksploderede på to restauranter i Ugandas hovedstad, Kampala, mens massevis af fodboldfans sad og så VM-finalen på storskærme.

- Disse bomber var helt klart rettet mod VM-tilskuere, siger politichef Kale Kayihura til det franske nyhedsbureau AFP.

Obama: Terrorbomber er "sørgelige"

USA's præsident, Barack Obama, kalder eksplosionerne for "sørgelige og feje".

- Præsidenten er dybt bedrøvet over tabet af menneskeliv på grund af de beklagelige og feje angreb, og han sender sin medfølelse til Ugandas befolkning og familie og venner til dem, der er blevet dræbt eller såret, siger Mike Hammer, talsmand for det nationale sikkerhedsråd i Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

Her understreges det også. at USA vil stille hjælp til rådighed for Ugandas regering.

Politiet: Al-Shabaab står bag

Ingen har indtil videre taget skylden for eksplosionerne, men ifølge den ugandiske avis, The New Vision, er politiet ikke i tvivl om, hvem der står bag.

- Vi har haft en mistanke om, at disse mennesker kunne finde på at planlægge sådan noget, siger politichef Kale Kayihura til den ugandiske avis.

Til spørgsmålet om, hvem "disse mennesker" er, lyder svaret: al-Shabaab.

"De unge drenge"

Den somaliske islamistiske milits al-Shabaab har længe truet flere lande heriblandt Uganda, der har sendt soldater til Somalia, som en del af Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrke.

Al-Shabaab betyder "De unge drenge" og består - som navnet antyder - hovedsageligt af unge mænd.

Det overordnede mål for al-Shabaab er at vælte Somalias vestligt støttede overgangsregering, og i stedet, ligesom Taleban i Afghanistan, indføre sharia-lovgivning overalt i landet.

I tæt kontakt med al-Qaeda

Der er en klar sammenhæng mellem terrornetværket al-Qaeda og den somaliske gruppe, der nu misstænkes for at stå bag eksplosionerne under VM-finalen.

I 2008 kaldte al-Qaedas næstkommanderende, Ayman al-Zawahri, Al-Shabaab for »mine brødre, islams løver i Somalia«, og flere efterretningstjenester oplyser, at de to grupper i fællesskab styrer træningslejre i Somalia for udenlandske ekstremister.

Ifølge Ritzau siger en unavngiven højtstående embedsmand, at USA er i kontakt med ambassaden i Kampala, som taler med det amerikanske forbundspoliti, FBI, om en anmodning om assistance fra Ugandas regering.