Bomber og brand forhindrer julefreden i Sverige

Endnu en bombe sprængtes juleaften i Rosengård-kvarteret i Malmö – den fjerde på bare en uge. Torsdag morgen udbrød der brand på brandstationen i samme bydel. Og kort efter blev en moské i Eskilstuna ved Stockholm udsat for en formodet påsat brand.

Ifølge politiet var gårsdagens brand i en moské i byen Eskilstuna nær den svenske hovedstad påsat. Vidner fortæller, at der blev kastet noget ind i bygningen, hvorefter branden hurtigt bredte sig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julefreden har ikke just sænket sig over Sverige. En bombesprængning og to formodede påsatte brande på under et døgn var det torsdag aften det blevet til.

Juleaften klokken 18.10 blev Malmö udsat for den fjerde bombesprængning på bare en uge. Som to af de foregående bomber i ugens løb, sprang bomben i Rosengård-kvarteret. Bomben forårsagede materiel skade – hul i væggen og et knust vindue – men så vidt vides kom ingen mennesker til skade.

Senere på aftenen ved 23.30-tiden blev en 15-årig dreng pågrebet, mistænkt for at være indblandet i bombesprængningen. Han blev senere anholdt og hans tøj undersøgt for eventuelle spor efter sprængningen.

»Lige nu har vi bare koncentreret os om den sidste hændelse, og han er p.t. ikke mistænkt for at være indblandet i de tidligere sprængninger,« siger politiets talsmand Ewa-Gun Westford til avisen Sydsvanskan med reference til drengen.

»Han er bare 15 år, og så opfører man sig ikke på den måde af sig selv. Nu gælder det for os om at finde ud af, hvem han har bag sig, og hvem der har lært ham det her.«

Politiets teknikere har undersøgt gerningsstedet og fastslået, at bomben ikke var større end de tidligere, nærmere tværtimod.

»Det her er totalt uacceptabelt. Vi laver rigtig mange indsatser, både synligt tryghedsskabende arbejde. Det her handler om enkelte individer, som er utilfredse,« siger Ewa-Gun Westford fra svensk politi til Sydsvenskan.

»Det her er slet ikke sjovt«

Politiet i Malmö har nedsat en særlig gruppe efter de senere ugers begivenheder. Det er på grund af den indsats, at man har kunnet pågribe den 15-årige så tidligt, oplyser politiet.

Næppe var juleaften forbi, før der tidligt torsdag udbrød brand på en ubemandet brandstation, også i Rosengård-kvarteret. En brand, som man fra myndighedernes side mistænker for at være påsat.

»Når vi tror, at branden med stor sandsynlighed er påsat, skyldes det, at indbrudsalarmen gik i gang kort forinden brandalarmen. Og da vi kom frem, så vi, at nogen havde smadret en rude lige der, hvor branden var startet,« siger Mats Streer fra Räddningstjänsten Syd til avisen Sydsvenskan. »Det her er slet ikke sjovt. Det var heldigt, at stationen var ubemandet, ellers kunne det have gået meget værre. Vi tager sagen meget alvorligt,« siger Mats Streer.

Viceordførende i kommunalstyrelsen i Malmö, Andreas Schönström (S), reagerede tidligere på dagen og sagde til Sydsvenskan:

»Vi må spørge os selv, hvad vi kan gøre for at gøre en ende på alle disse voldsepisoder. Vi må arbejde på, at der ikke bliver flere kriminelle.«

Den foreløbigt sidste episode skete over middag torsdag, hvor bedende muslimer måtte flygte ud af en moské beliggende i en kælder i et lejlighedskompleks i Eskilstuna cirka 100 kilometer vest for Stockholm. Alle slap ud, men flere blev såret, heraf en »hårdt såret, men stabil«, oplyser Mälarsjukhuset i en pressemeddelelse.

»Det her er yderst alvorligt. Moskeer, som ligger i kælderlokaler, har ofte dårlig brandsikkerhed og ingen flugtveje,« siger ordførende i Islamiska förbundet i Sverige (Ifis) Omar Mustafa til svensk presse.

Han gør opmærksom på, at gårsdagens brand ikke står alene:»Der har i gennemsnit været et attentat per måned spredt over hele landet,« siger han.