Bomber, molotovcocktails og knivstik: Protesterne i Hongkong er blevet »livsfarlige«

En lille bombe sprang søndag aften under demonstrationerne, der i månedsvis har fyldt Hongkongs gader, og en betjent blev stukket i halsen.

I fire måneder har indbyggerne i Hongkong demonstreret mod Kinas voksende indflydelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vivek Prakash/EPA/Ritzau Scanpix

Hongkongs protester er blevet »livsfarlige«.

Sådan advarer politiet i Hongkong nu, efter at en lille bombe eksploderede under demonstrationerne søndag aften, og en politibetjent blev stukket ned. Det skriver The Guardian.

Demonstrationerne, der ellers startede tidligt søndag, endte i voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi. Sortklædte aktivister smed 20 molotovcocktails mod en politistation, og andre smadrede butikker og metrostationer.

Politiet hævder også at have detoneret en bombe på afstand. Den svarede til bomber, som bliver brugt i terrorangreb, lød det efterfølgende fra politiet, der nu mener, at protesterne i Hongkong er blevet farlige for dem selv. Samme aften blev en politibetjent stukket i halsen.

»Vold mod politiet har nået et nyt livsfarligt niveau,« lød det fra vicepolitikommissær Tang Ping-keung ifølge The Guardian mandag:

»De er ikke demonstranter – de er oprørere og forbrydere. Uanset hvad de kæmper for, vil det aldrig retfærdiggøre den slags vold.«

Siden juni har politiet anholdt mere end 2.300 demonstranter, hvoraf mange er teenagere. Og de har flere gange brugt både tåregas og gummikugler mod de store menneskemængder.

Xi Jinping, Kinas præsident

»Alle, der forsøger at splitte enhver region i Kina, vil gå til grunde med smadrede kroppe og pulveriserede knogler.«


I fire måneder har indbyggerne i Hongkong demonstreret mod Kinas voksende indflydelse i den tidligere britiske kronkoloni, der i 1997 blev overgivet til Kina som en administrativ region med udstrakt selvstyre. Hongkong skulle styres under devisen »et land, to systemer«, lød aftalen dengang.

Protesterne begyndte som en folkelig modstand mod en ny lov, der skulle bane vej for udlevering af mistænkte til retsforfølgelse på det kinesiske fastland. Det lovforslag er siden blevet skrottet, men demonstranterne marcherer fortsat for mere frihed fra Kina. De vil blandt andet have den kinesisk udpegede leder af Hongkong, Carrie Lam, afsat.

Uroen udgør den største krise, byen har været i, siden den i 1997 blev overgivet til Kina, og ifølge The Guardian er den også blevet en af de største udfordringer for Kinas præsident, Xi Jinping, siden han kom til magten i 2012.

Han har tidligere på ugen udtalt sig i hårde vendinger om truslen fra Hongkong, da han søndag var på statsvisit i Nepal.

»Alle, der forsøger at splitte enhver region i Kina, vil gå til grunde med smadrede kroppe og pulveriserede knogler,« sagde han på et møde ifølge kinesisk stats-TV, CCTV.

»Alle udefrakommende kræfter, der støtter Kinas splittelse, kan af Kinas folk kun opfattes som lidende af vrangforestillinger,« lød det i øvrigt ifølge Ritzau.

Kina fastholder, at man stadig opererer efter den aftale, der i 1997 blev indgået om at styre Hongkong under devisen »et land, to systemer« – hvilket blandt andet har banet vej for nogle friheder i Hongkong, som kinesere i Beijing ikke er forundt, deriblandt en uafhængig domstol.