Bombemager forbinder terror i Paris og Bruxelles

Manden i hvidt, en 25-årig elektroingeniør-studerende ved navn Najim Laachraoui, er på flugt efter tirsdagens terror i Bruxelles. Han menes at have fremstillet bomber til både terroren i Paris i november og anslaget mod Bruxelles i går.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En klar forbindelse mellem terrorangrebet i Paris i november 2015 og tirsdagens angreb i Bruxelles er nu etableret.

På et overvågningsbillede fra lufthavnen Zaventem i Bruxelles ses tre mænd; to mørkklædte med handsker på den venstre hånd og en tredje mand i hvid frakke.

Den ene af de to mørkklædte er identificeret som Ibrahim El Bakraoui. Han formodes omkommet, da de sprængstoffyldte kufferter på bagagevognene detonerede og slog 14 ihjel. Ibrahim El Bakraouis bror, Khalid, menes død i sin bombning af metrotoget ved Maelbeek station. Brødrene var i forvejen kendt af belgisk politi.

En af selvmordsbomberne fra lufthavnen, Ibrahim El Bakraoui, efterlod et testamente på en computer. Oplysningerne om testamentet kom frem på et pressemøde, belgisk politi afholdt onsdag klokken 13, og ifølge Reuters har den ene af brødrene bag angrebene skrevet følgende i testamentet:

»Konstant på flugt uden længere at vide, hvad jeg skal gøre. Eftersøgt alle vegne, ikke i sikkerhed længere, og hvis jeg venter længere, risikerer jeg at ende ved siden af en mand i en fængselscelle«.

Ifølge den belgiske avis, La Derniere Heure, var som minimum Khalid El Bakraoui eftersøgt for “terrorrelaterede aktiviteter” efter en ransagning i Bruxelles-kvarteret Forest-Vorst i sidste uge. Lejligheden blev lejet af Khalid El Bakraoui. Brødrene undslap, mens en 35-årig algirsk immigrant med forbindelse til Islamisk Stat blev skudt og dræbt i politiaktionen.

Personen til højre på overvågningsbilledet fra lufthavnen, manden i hvidt, er identificeret som den 25-årige Najim Lacchraoui, og han er stadig på fri fod. De belgiske medier skrev tidligere, at han var anholdt, men det var en anden person, skriver det belgiske medie, DH.be. Det samme er flere medgerningsmænd, mener belgisk politi, herunder den anden mørkklædte på overvågningsbilledet.

Manden i hvidt er ifølge fransk politi hovedmanden bag fremstillingen af de bomber, der blev brugt i terroranslaget mod Paris i november. DNA fra den 25-årige Najim Lacchraoui - der også har brugt det falske navn Soufiane Kayal - er nemlig fundet på selvmordsbælter, der blev brugt i Paris, skriver Sky News.

Om Najim Lacchraoui ved vi, at han er født i Marokko, men opvokset i Bruxelles. Han studerede til elektromekanisk ingeniør, ifølge New York Times på en katolsk skole i det indvandrertunge Bruxelles-kvarter Schaerbeek.

Ifølge New York Times blev hans DNA ligeledes fundet i to lejligheder i Belgien, som blev ransaget af politiet i månederne efter Paris-angrebene. Under en af disse ransagninger fandt politiet spor af TATP, som er Islamisk Stats foretrukne sprængstof. Dette kan fremstilles af husholdningskemikalier og var det sprængstof, der blev fundet på selvmordsvestene i Paris.

Tippet af taxichauffør

Terrorefterforskere blev tippet om brødrenes og den hvidklædte mands identitet af en taxichauffør, der mente, at han havde kørt gerningsmændene til lufthavnen. Taxichaufføren ledte politiet til en adresse i kvarteret Schaerbeek, hvor politiet ifølge Associated Press fandt kemikalier til bombefremstilling samt et Islamisk Stat-flag.

Islamisk Stat har i en meddelelse taget ansvaret for angrebet i Bruxelles og advaret vesten om yderligere kommende anslag.

Kendte terrorsigtede Abdeslam

Laachraouis navn kom allerede tidligere på ugen frem som en medsammensvoren til Saleh Abdeslam, den hovedmistænkte bag angrebene i Paris, hvor over 100 mennesker omkom i koordinerede angreb. 26-årige Abdeslam, der også har marokkansk baggrund, blev anholdt efter en ildkamp af belgisk politi fredag i sidste uge.

Abdeslam tilkendegav tidligt over for belgisk politi, at nye angreb var planlagt og på vej. Derfor har belgisk politi angiveligt søgt efter Lacchraoui siden fredag, men altså på tragisk vis forgæves.

Ifølge belgiske anklagere rejste Abdeslam og Lacchraoui sammen ind i Belgien fra Ungarn i september 2015, skriver AFP og France 24. Ved den lejlighed brugte Laachroui et falsk ID-papir med sit falske navn, Soufiane Kayal, og blev derfor ikke stoppet og tilbageholdt af grænsepolitiet. Det falske navn brugte han også til at leje en lejlighed i Auvelais nær den belgiske by, Namur, hvorfra angreb formentlig er blevet planlagt.

Der har været mange rapporter i de internationale medier om formålet med turen til Ungarn og hjem igen. Mest sandsynligt er det, at Saleh Abdeslam tog til Ungarn for at samle medsammensvorne op, der havde været i Syrien for at kæmpe og var kommet tilbage til Europa i ly af flygtningestrømmen, udstyrede dem med falske papirer og således fik dem uproblematisk videre ind i Europa.

Med på rejsen til Belgien fra Ungarn var også den 35-årige algirer, der blev dræbt i ildkamp med belgisk politi i sidste uge - hans navn var Mohamed Belkaïd.

Således kan der altså etableres klare forbindelser fra de to selvmordsbombere, de nu døde El Bakraoui-brødre til den eftersøgte Lacchraoui og den fængslede Abdeslam, samt alle de afdøde terrorister fra Paris.

Laachraoui menes også at have været i Syrien for at deltage i Islamisk Stats terror- og krigsaktiviteter i begyndelsen af 2013. Han var ifølge DB.be blandt de første jihadister, som de belgiske myndigheder bemærkede drog til Syrien fra Belgien.

Terrorangrebet i Bruxelles i går menes at have kostet mindst 31 personer livet, mens over 200 er såret. 14 døde i lufthavnen, mens mellem 17 og 20 er omkommet i bombningen af metrotoget.

Denne artikel er opdateret den 23. marts klokken 15:20.