Bombeanslag i Lahore er modsvar på militær offensiv

Angrebet på park i Pakistan, er svar fra pakistansk Taliban på militærets offensiv, mener Diis-analytiker.

Selvmordsangrebet i Pakistan er formentlig et svar på et militært fremstød Fold sammen
Læs mere
Foto: RAHAT DAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag har en selvmordsbombe dræbt mindst 56 mennesker og såret over 200 i den nordøstlige pakistanske by Lahore. Det er det seneste angreb i en lang stribe, der har hærget Pakistan i 2016.

Pakistansk Taliban har taget ansvaret. Det var samme gruppe, der stod bag angrebet på Bacha Kahn universitetet i januar og bombningen af en bus i Peshawar i marts. Atypisk er søndagens angreb dog sket i den nordøstlige del af Pakistan.

Pakistansk Taliban holder til i den bjergrige og ufremkommelige nordvestlige del af Pakistan ind mod Afghanistan, der er hjemsted for en stribe selvrådende klaner.

- Det er et lovløst område, hvor stammerne har magten, siger analytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier Thomas Galasz Nielsen.

Pakistansk Taliban angreb i 2014 en skole under det pakistanske militær og dræbte 141 mennesker, herunder 132 børn. Det har ført til, at Pakistan har gennemført en større offensiv i stammeområdet.

- Det er det, vi ser en reaktion på nu. Militæret har haft en nogenlunde succes, så der kommer en modreaktion.

- Det ser ud til, at de nu prøver at sprede konflikten til andre dele af Pakistan ved at angribe i Lahore, siger analytikeren.

Det ses ofte, at skylden for angreb i Pakistan bliver lagt på indiske eller iranske hemmelige planer. Det ser Thomas Galasz Nielsen dog mest som konspirationer.

Thomas Galasz Nielsen fortæller, at et af de grundlæggende problemer er, at den økonomiske krise har ramt Pakistan hårdt og at landet fortsat lider økonomisk.

Det betyder, at staten ikke kan levere job, investeringer og fremgang i de områder, den tager kontrollen over.

Derfor kan stammerne fastholde deres magtposition og deres kontrol over områderne, når militæret efter en periode trækker sig tilbage.

- Det er skruen uden ende, siger Thomas Galasz Nielsen.

/ritzau/