Bombeangreb i tyrkisk storby

Mindst en bilbombe er eksploderet efterfulgt af skudkampe i gaderne i den tyrkiske kystby Izmir.

Foto: Privatfoto/Dogan Aydemir

MELLEMØSTEN: Mindre end en uge efter terrorangrebet i Istanbul nytårsnat, bliver Tyrkiet ramt igen.

Ifølge tyrkiske medier er mindst en bilbombe eksploderet i nærheden af en retssal i byen Izmir. På videooptagelser fra stedet høres skud fra automatgevær, mens røg fra eksplosionen ses i baggrunden.

En politiofficer samt en ansat ved retssalen meldes dræbt, og 10 såret.

Ifølge det tyrkiske medie, Daily Sabah, er mindst to gerningsmænd blevet likvideret i skudvekslingen efter eksplosionen, og politiet leder efter en mulig tredje og fjerde gerningsmand.

Angrebet i Izmir finder sted fem dage efter angrebet i Istanbul, hvor 39 blev dræbt og 70 blev såret. Tyrkiske politi har, ifølge eget udsagn identificeret gerningsmanden fra Istanbulangrebet, men har endnu ikke pågrebet ham. Ifølge det tyrkiske dagblad, Hurriyet, ved politiet endnu ikke om angrebet blev udført af en eller to gerningsmænd.

I løbet af de seneste dage har tyrkisk politi arresteret omkring 40 personer i byen Izmir under mistanke for at have forbindelse til gerningsmanden fra Istanbul. Ifølge den tyrkiske efterforskning drejer det sig om en gruppe personer, der flyttede til Izmir i midten af december. De fleste af dem stammer fra de tidligere Sovjetstater Kirgisistan og Dagestan.

Mindst to mennesker blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu stammer andre af de anholdte fra Kinas vestlige Xinjiang-region, der grænser op til Afghanistan.

Vicepremierminister Veysi Kaynak har ifølge BBC tidligere været ude med en formodning om, at gerningsmanden kunne være uighur og have fået en vis hjælp.

Uighurerne er et sunnimuslimsk mindretal, der hører til den store etnisk-sproglige tyrkiske folkegruppe. De lever hovedsageligt i det vestlige Kina og Kasakhstan.

Izmir har været kendt for at huse et højt antal syriske flygtninge siden den massive flygtninge - og - immigrationsbølge til EU i sommeren 2015. Området omkring Izmir er et af de steder, hvorfra flygtninge krydser havet i forsøg på at nå til Grækenland.

Men Izmir har siden 2015 også været kendt for at agere hjemsted for et netværk af IS-jihadister. Tyrkiske myndigheder mener dog, at der også kan være tale om et angreb fra militante kurdere.