Boltons bog kan ændre alt: Nu forbereder modvillige republikanere sig på flere vidner

Efter at et eksplosivt bogmanuskript er blevet lækket til pressen, er flere republikanere nu åbne for at indkalde John Bolton som vidne i rigsretssagen mod Donald Trump.

 

Det var meningen, at sagen skulle være ovre, inden ugen var omme.

Men et bogmanuskript fra præsident Donald forhenværende nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton kan nu vende op og ned på rigsretssagen. Nu forbereder Republikanerne sig på at indkalde de vidner, de ellers håbede at slippe for.

Det skriver The Washington Post, The New York Times og The Guardian.

Det er John Bolton, der kan ændre slagets gang. For hans kommende bog har nu fået centrale republikanske senatorer til seriøst at overveje, om Bolton skal i vidneskranken.

»Jeg mener, at den historie, der kom ud i går, i stigende grad tydeliggør, hvor vigtigt det er høre fra John Bolton,« lød det for eksempel fra Mitt Romney, der er en de republikanere, som Demokraterne har forsøgt at appellere til i deres kamp for at få indkaldt vidner i sagen.

I sin kommende bog skriver John Bolton angiveligt, at præsident Trump selv har fortalt ham, hvordan han ønskede at tilbageholde knap 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraine. Det skulle ske, indtil landet accepterede at hjælpe med efterforskninger af den tidligere vicepræsident, Joe Biden, som også nu står til at være Donald Trumps største konkurrent i den kommende valgkamp.

Hvis det er rigtigt, giver Bolton sådan set Demokraterne medhold i deres anklage mod præsident Trump: at han begik embedsmisbrug ved at afpresse den ukrainske regering til at finde snavs på hans største politiske konkurrent.

Donald Trump skriver i et tweet mandag, at han »ALDRIG sagde til John Bolton, at hjælpen til Ukraine var knyttet til undersøgelserne af Demokraterne, herunder Bidens«.

Kun fire republikanere skal overtales til at indkalde vidner i rigsretssagen. Ud over Mitt Romney kigger Demokraterne mod Susan Collins, Lisa Murkowski og Lamar Alexander som mulige støtter af en vidneafhøring af John Bolton.

Og Susan Collins har ifølge The Guardian udtalt, at »bogen styrker sagen for at indkalde vidner og har sat en række samtaler i gang blandt mine kolleger«.

Lindsey Graham, der er en af præsident Trumps mest ihærdige støtter, har også givet udtryk for, at han nu er åben over for at se Bolton i vidneskranken, skriver The Guardian. Men til gengæld ønsker han så, at Joe Biden også kommer ind og vidner.

Det har Joe Biden indtil nu afvist.

Andre republikanere er imidlertid kritisk indstillet over for Boltons bog.

»Hvor belejligt, at denne lækkede information helt tilfældigt kom ud, netop som det blev muligt at forudbestille bogen på Amazon,« har den republikanske komité sarkastisk skrevet i en e-mail til partiets medlemmer ifølge The Washington Post.

Imens indtog præsidentens forsvarsteam mandag gulvet på rigsretssagens sjette dag. Og her blev der ikke brugt mange kræfter på Boltons bog, skriver The New York Times.

I stedet fastholdt de, at Demokraterne ingen beviser har for deres anklage om, at præsident Trump tilbageholdt militær bistand, indtil der blev rejst korruptionssager i Ukraine – selv om det angiveligt er, nøjagtigt hvad Bolton hævder i sin bog, at Trump fortalte ham.