Bolsonaro kritiserer Macron: Mentalitet som en kolonialist

Brasiliens præsident mener, at Frankrig burde inkludere lande omkring Amazonas i diskussionen om brandene.

Antallet af brande i Brasiliens enorme regnskov er vokset eksplosivt under præsident Jair Bolsonaro. Lige nu raser det største antal skovbrande siden 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ueslei Marcelino

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, kritiserer fredag den franske præsident, Emmanuel Macron, og mener, at han har en »kolonialist-mentalitet«.

Udmeldingen kommer, efter at Frankrigs præsident torsdag opfordrede G7-landene, som mødes i weekenden, til at finde en løsning på de rekordmange skovbrande, der i øjeblikket hærger den enorme regnskov Amazonas i Sydamerika.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro (th.), kritiserer fredag den franske præsident, Emmanuel Macron (tv.), og mener, at han har en »kolonialist-mentalitet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACQUES WITT.

Den melding reagerer Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, kraftigt på.

På Twitter skriver Bolsonaro, at Macrons forslag om, at G7-landene skal diskutere problemet uden deltagelse fra landene omkring Amazonas, fremkalder en kolonialist-mentalitet, der ikke hører hjemme i det 21. århundrede.

Torsdag skrev Macron på Twitter, at brandene i Amazonas skal være øverst på dagsordenen, når G7-landene, der tæller Frankrig, USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Canada og Japan, mødes i weekenden i Frankrig.

»Vores hus brænder bogstavelig talt. Det er en international krise,« skrev han i et tweet.

Amazonas omtales af blandt andre klimaforkæmpere som »planetens lunger«, skriver nyhedsbureauet AP. Den enorme regnskov spiller en vigtig rolle i kampen mod global opvarmning.

Foto: NACHO DOCE.

Derfor har de mange brande også skabt bekymring blandt andet på sociale medier. På Twitter var hashtagget #PrayforAmazonas onsdag det mest populære på verdensplan med over 249.000 tweets.

Der er registreret omkring 73.000 skovbrande i Amazonas mellem januar og august. I hele 2018 blev der registreret under 40.000 brande, viser tal baseret på satellitovervågning i Det Nationale Institut for Rumforskning.

Ud over Macron har FNs generalsekretær, António Guterres, også kaldt det en international krise.

På Twitter skriver Guterres, at han er dybt foruroliget over brandene.

»Midt i denne globale klimakrise har vi ikke råd til en større ødelæggelse af en stor kilde til oxygen og biodiversitet.«

Bolsonaro kritiserer både Macron og FN for indblanding.

»De lande, der sender penge herned, gør det ikke for et velgørende formål, men med et mål om at blande sig i vores suverænitet,« siger han i en livevideo på Facebook.

Bolsonaro har dog tidligere erkendt, Brasilien ikke har ressourcerne til at bekæmpe de mange tusinde brande.

»Amazonas er større end Europa. Hvordan bekæmper man brandstiftelse i så stort et område? Det har vi ikke ressourcer til,« sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters torsdag.

/ritzau/