Bolivias tidligere præsident er varetægtsfængslet

Tidligere borgerlig regering i Bolivia bliver nu udsat for »politisk forfølgelse,« påstår ekspræsident.

Jeanine Añez var fungerende præsident i Bolivia i 2019 og 2020, hvor hun en overgang dannede en midlertidig, borgerlig regering. (Arkivfoto.) Natacha Pisarenko/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bolivias tidligere præsident Jeanine Añez er blevet anholdt og varetægtsfængslet, oplyser regeringen i et tweet. Áñez beskyldes for at have gennemført et kup og have tvunget sin forgænger, socialistlederen Evo Morales, fra magten. Morales blev afsat i 2019.

Áñez konservative overgangsregering regerede derefter frem til valget i efteråret, da Morales' socialistparti MAS vandt igen og hans partifælle Luis Arce blev indsat som præsident.

Añez skrev selv i et opslag på sociale medier fredag, at der var udstedt en arrestordre mod hende og andre medlemmer af den midlertidige regering, der tog over efter Morales.

Morales blev afsat som præsident i Bolivia efter næsten 14 år på posten. Det skete efter pres fra militæret og efter påstande om valgfusk.

På Twitter deler Añez et link til arrestordren. Den omfatter både hende og flere andre regeringsmedlemmers navne og beskyldninger om terrorisme og opfordringer til oprør.

»Den politiske forfølgelse er begyndt,« skriver Añez.

»MAS har besluttet sig for at vende tilbage til en diktatorisk tilgang. En skam, for Bolivia har ikke brug for diktatorer. Landet har brug for frihed og løsninger.«

Venstreorienterede Morales har stadig stor indflydelse i MAS. Hans støtter påstår, at han blev afsat som led i et kup.

Bolivianske anklagere forsøger også at få anholdt to tidligere højtstående ledere i hæren og politiet. Det kom frem torsdag i denne uge. De bliver beskyldt af den nuværende regering for at have haft en nøglerolle i det påståede kup.

Mange af de demonstrationer, som førte til Morales' afgang, opstod, efter at Morales i strid med Bolivias forfatning forsøgte at blive genvalgt til en fjerde periode i efteråret 2019.

Efter flere ugers uroligheder i kølvandet på valget flygtede han til Mexico og rejste derefter til Argentina.

I november sidste år krydsede han grænsen til Bolivia og vendte tilbage til landet, som han var præsident for fra 2006 til 2019.

/ritzau/Reuters