Boko Haram indleder året med nye blodbad

Små piger bliver brugt til selvmordsbomber, civile slagtes i hundredvis, og terroren breder sig fra Nigeria til nabolandene. Ærkebiskop opfordrer til, at omverdenen reagerer på terrorbevægelsen Boko Haram på samme måde som på Islamisk Stat.

Dette foto stammer fra en video, som den islamistiske terrorgruppe Boko Haram selv har offentliggjort. I videoen truer lederen, Abubakar Shekau, nabolandet Cameroun med, at hans organisation vil erobre landet på samme måde, som den har taget kontrol med dele af Nigeria. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Boko Haram har indledt det nye år med at optrappe terroren i det nordøstlige Nigeria. I weekenden blev to bombeangreb udført af piger eller unge kvinder. Lørdag dræbte en eksplosion mindst 16 mennesker i byen Maiduguri, hvor en pige vurderet til omkring ti år bar bomben. Søndag var det to piger eller kvinder, som ifølge nogle vidner så ud til at være omkring ti år, ifølge andre omkring 20 år, som bar bomberne. Tilsyneladende blev de bragt til sprængning ved fjernudløsning.

»Den anden blev forfærdet ved eksplosionen og prøvede at løbe tværs over vejen, men hun eksploderede også,« siger en kilde til AFP.

Weekenden forinden blev byen Baga i det nordøstligste hjørne af Nigeria og en militærbase i byen angrebet. Amnesty International har beskrevet det som en af de værste massakrer hidtil, hvor Boko Haram »gik fra hus til hus«, og hvor man vurderer dødstallet til helt op mod 2.000 dræbte. Flygtninge fra byen har sat dødstallet lavere, men taler om hundredvis af lig.

Der er fortsat omkring 200 forsvundne skolepiger af de omkring 300, der blev bortført for mere end et halvt år siden. I de mellemliggende måneder er yderligere et stort antal mænd, kvinder og børn blevet bortført af Boko Haram.

Terrororganisationen har også angrebet i nabolandet Cameroun, hvor mindst 15 buspassagerer blev dræbt nytårsdag, og også soldater er blevet angrebet. Nabolandet Chad er også tidligere blevet angrebet, og de seneste dage har Chads regering appelleret om international hjælp til at tage sig af nye nigerianske flygtninge.

Korruption og inkompetence

Det er rædsler og grusomheder, der burde få lige så stor opmærksomhed i Vesten og verden over som terroren i sidste uge i Frankrig og situationen i Syrien og Irak, mener den katolske ærkebiskop i Jos i det centrale Nigeria.

»Det er en tragedie af monumentale dimensioner. Det har skabt sorg i hele Nigeria, men vi synes at stå hjælpeløse. Hvis vi kunne stoppe Boko Haram, ville have gjort det med det samme, men de fortsætter med at angribe, dræbe og erobre land uden at blive straffet,« siger Ignatius Kaigama ifølge BBC og opfordrer folk til at vise deres støtte til ofrene for terror.

»Ikke bare når det sker i Europa, men når det finder sted i Nigeria, i Niger, i Cameroun.«

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, fordømte op til weekenden »Boko Haram-terroristernes depraverede handlinger« og appellerede til at sætte skolepigerne fri.

Intet tyder på, at det vil ske. Amerikansk og britisk militærhjælp til Nigeria for at finde de bortførte piger har været uden resultat, men er derimod endt i gensidige beskyldninger. USAs regering taler om korruption, inkompetence og nigerianske soldaters overgreb på civilbefolkningen, mens Nigerias regering fastholder, at USA ikke for alvor har engageret sig, og at man bliver forhindret i at skaffe det nødvendige, avancerede militærudstyr til at slå ned på Boko Haram. Et forsøg på at danne en fælles afrikansk antiterrorstyrke med bidrag fra Nigeria og flere nabolande er heller ikke blevet til noget.

Imens er civile blevet dræbt, bortført, udplyndret og terroriseret på alle måder. En række kirker er også blevet angrebet af Boko Haram, der har udråbt et »kalifat«, og som hylder en ekstremistisk udlægning af islam, mens terrororganisationen ser andre former for islam og andre religioner som fjender.

Vil kopiere Islamisk Stat

Det er let at få øje på ligheder mellem terroren i Nigeria og den fra Islamisk Stat. Også her forfølger Boko Haram en strategi med at kontrollere et stadig større landområde. Terroristernes leder, Abubakar Shekau, har offentligt erklæret, at skolepigerne vil blive solgt som slaver.

Der er også ligheder med Joseph Konys »Guds Modstandshær«, hvor man med en ekstremistisk kristen udlægning bortførte børn og hærgede i et fjernt hjørne af Uganda og var berygtede for at bruge bortførte, unge piger som sexslaver, mens drenge blev tvunget til at være børnesoldater. For begge terrorgrupper er der et centralt etnisk islæt, påpeger iagttagere.

Den britiske High Commissioner siger til Daily Telegraph, at terroristerne i Nigeria gerne vil kopiere begivenhederne i Irak og Syrien:

»Hvis IS kan erklære et kalifat, så kan vi også. Boko Haram ønsker at blive set blandt deres ligesindede som voksne jihadister. De ønsker at vise, at »vi kan kontrollere et område, vi kan kontrollere et kalifat.«

Abubakar Shekau tilhører kanuri-stammen, og avisen betegner ham som værende både en »global jihadist, en bandeleder og en etnisk oprørsleder« på samme tid og henviser til, at Boko Haram for nylig trak sig tilbage fra en række byer, der ikke tilhører Kanuri-området.

Ingen politisk interesse

Det kan i bedste fald virke som en begrænsning på Boko Harams udstrækning, men det kan også yderligere begrænse opmærksomheden omkring terroren i en udkant af Nigeria langt væk fra landets store oliefelter og tæt befolkede byer og uden oplagte storpolitiske interesser involveret.

De nigerianske politikere er fokuseret på præsidentvalget i næste måned, og terroren har ikke spillet nogen større rolle. BBC rapporterer, at præsident Goodluck Jonathan i sin valgkamp endnu ikke har kommenteret den seneste blodige vold.

Præsidenten har tidligere erklæret undtagelsestilstand i berørte områder, men aktivister siger, at de er blevet forfulgt og intimideret, når de har krævet en større indsats fra regeringens side for at finde de bortførte skolepiger og straffe Boko Haram.

»Fra begyndelsen har politikerne prøvet at få os til at holde mund,« fortalte Oby Ezekwesili, medstifter af »Bring Vore Piger Tilbage-bevægelsen« i december til The Guardian.

»Er vores børn nu nødt til at løbe risikoen for at dø, hvis de vælger at uddanne sig? Nogle af os kan ikke bare fortsætte som hidtil og acceptere den slags samfund.«