»Bogholderen fra Auschwitz« idømt fire års fængsel

Oskar Gröning under retssagen mod ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYSKLAND: Retssagen betegnes som en af de sidste sager med rod i Anden Verdenskrig, og tirsdag faldt dommen over den tidligere Auschwitz-bogholder Oskar Gröning, som er blevet idømt fire års fængsel for medvirken til massedrab.

I retten i den nordtyske by Lüneburg stod den nu 94-årige tysker tiltalt for medvirken til drab på 300.000 fanger i koncentrationslejren under krigen. I Auschwitz havde Gröning, der dengang var 21 år gammel, ifølge anklagerne til opgave at bogføre de beløb, der blev konfiskeret fra fangerne, når de ankom i lejren stuvet sammen som kvæg i godsvogne. Efterfølgende blev pengene sendt direkte til de tyske nazisters elitestyrke SS i Berlin. Derudover var Gröning ansvarlig for at få afskaffet fangernes bagage, så næste fangehold ikke fattede mistanke om, hvad der ville ske med dem.

Gröning, der var medlem SS, har selv fortalt om sine handlinger i koncentrationslejren, men har hele tiden fastholdt, at han ikke var skyld i drab på de tusinder af mennesker.

I 2005 beskrev bogholderen over for BBC sin rolle som »et lille tandhjul i det store spil«, og han fortalte, at han havde overværet, hvordan en SS-soldat havde dræbt et spædbarn, og at behandlingen af fanger havde »forfærdet« ham.

»Jeg så gaskamrene. Jeg så krematorierne. Jeg stod på rampen, når sorteringen til gaskamrene fandt sted,« sagde Gröning til BBC.

Hovedpersonen selv har hele tiden holdt fast i, at det at være »et lille hjul« ikke er ensbetydende med at være medskyldig i massedrab. Han har afvist at påtage sig fuld skyld og henvist til, at han handlede efter ordrer.

Den tidligere SS-soldat tilbragte sin tid i Auschwitz fra 1942 til 1944. Han kom fra en familie med en far, der var glødende nationalist og medlem af den militante gruppe Stahlhelm. Gröning var medlem af Hitlerjugend, inden han meldte sig til SS og i 1942 blev et hjul i den nazistiske udryddelsesmaskine.