Børns snorken giver dårlig koncentration

Ny undersøgelse af 11.000 engelske børn forbinder søvnproblemer med senere mistrivsel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn, der snorker meget eller lider af søvnapnø, kan senere i livet få adfærdsproblemer, der kommer til udtryk i manglende evner til at koncentrere sig samt hyperaktivitet. Som voksne kan disse børn også få problemer med overdreven træthed.

Det konkluderer en ny, stor amerikansk undersøgelse af 11.000 engelske børn, skriver BBC. Årsagen er ifølge forskerne blandt andet, at hjernen ikke får nok ilt pga. den uregelmæssige søvn.

De fysiske årsager til søvnapnø og snorken hos børn er som regel forstørrede mandler og polypper. Eksperterne regner med, at én ud af ti børn snorker regelmæssigt, mens mellem to og fire procent lider af den alvorligere lidelse søvnapnø. Her får personen ikke sovet igennem, fordi søvnen konstant afbrydes af uregelmæssig vejrtrækning.

Lederen af forskningsprojektet, Karen Bonuck fra Yeshiva University i New York, siger til BBC, at det nu for første gang er bevist, at der er en klar sammenhæng mellem søvnapnø og senere neurologisk betingede adfærdsproblemer. Mellem 40 og 100 procent af børn med vejrtrækningsproblemer under søvnen vil udvikle disse problemer, siger hun.

De medvirkende forældre i undersøgelsen, der er omtalt i det amerikanske tidskrift for børnesygdomme »Pediatrics«, har svaret på spørgsmål om graden af deres børns snorken og søvnapnø i barnets første seks-syv års levetid. Disse informationer er så blevet sammenholdt med forældrenes vurderinger omkring barnets opførsel.

Formanden for den britiske søvnapnø-forening siger til BBC, at mange forældre typisk ikke nævner deres børns søvnproblemer over for deres praktiserende læger, hvorfor de ofte bliver diagnosticeret som ADHD-børn og får medicin for dette i stedet.