Bøller med køller marcherede for Erdogan i Tyskland: Journalist forsøgt »lynchet«

Efter det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet, er bøllemetoderne fra Istanbuls gader også nået til Tyskland. Med en befolkning på 3,5 millioner tyrkere frygter Tyskland for stigende spændinger.

Erdogan-tilhængere demonstrerede efter kupforsøget i Tyrkiet bl.a. foran det tyrkiske konsulat i Stuttgart. Foto: Andreas Rosar/AFP
Læs mere
Fold sammen

MELLEMØSTEN: Da tusinder af tyrkere på præsident Recep Tayyip Erdogans FaceTime-opfordring strømmede ud i gaderne for at forsvare landet mod et kupforsøg, skete det samme også i Berlin og andre tyske byer.

I modsætning til i Tyrkiet, var der ikke noget kupforsøg i gang i Tyskland, men med 3,5 millioner tyrkere huser Tyskland verdens største tyrkiske diaspora. Og når der er ballade i Tyrkiet, skaber det automatisk ballade i Tyskland.

Via SMSer mellem Erdogans tilhængere i Tyskland blev tusinder dirigeret ud i de tyske gader fredag nat til støtte for Erdogan. Flere end 3.000 mødte op foran den tyrkiske ambassade i Berlin, mens de råbte Allahu akbar. I Frankfurt og Hamburg mødte omkring 1.500 op, mens Essen så omkring 5.000 vifte med tyrkiske flag til støtte for Erdogan.

Men ligesom i Tyrkiet stoppede begivenhederne ikke med demonstrationer i gaderne. Ifølge The Guardian angreb 150 Erdogan-sympatiserende bøller med køller en ungdomsforening i Gelsenkirchen, der tilhører eksilprædikanten Fethullah Gulens Hizmet-bevægelse.

I Hamburg blev en journalist forsøgt lynchet efter at Erdogan-tilhængerne fandt ud af, at han skriver kritisk om den tyrkiske præsident.

»Jeg har boet i Tyskland i årtier og har aldrig oplevet noget lignende. De kom for at lynche mig,« siger Adil Yigit til The Guardian. Adil Yigit arbejder for Avrupa Postasi.

Skilte med teksten »forrædere kan ikke bede her« er blevet hængt op på nogle tyrkiske moskéer i Tyskland for at skræmme dem væk, der ikke holder med Erdogan. På de sociale medier truer og intimiderer noget, der ligner en hær af Erdogan-støtter, alle dem, der sætter spørgsmålstegn ved præsidenten, mens de hylder lynchning af kupmagere.

Stemningen er »meget fjendtlig«

Det kurdiske samfunds talsmand i Tyskland, Ali Ertan Toprak, beskriver situationen som »meget fjendtlig« og Hizmet-bevægelsens talsmand, Ercan Karakoyun, kalder stemningen efter kupforsøget for »skræmmende«.

Aziz Azlandemir, der er leder af Tyskland alevitiske samfund, omtaler udviklingen som »meget skræmmende«.

Som repræsentant for et religiøst mindretal hører han, hvordan butikker, der ikke ejes af muslimer, bliver smadret i Tyrkiet.

»Jeg har ikke hørt én eneste fordømmelse fra muslimske organisationers side,« siger han til Die Welt.

I løbet af weekenden er lignende voldelige hændelser blevet rapporteret i Belgien, Holland og Østrig. Men Tyskland er Erdogan-tilhængernes og de tyrkiske nationalisters fremskudte forpost. Dels på grund af god organisering og mange års erfaring, dels på grund af det meget høje antal borgere med tyrkisk baggrund.

Ved det seneste tyrkiske parlamentsvalg 1. november 2015 stemte næsten 60 procent af Tysklands tyrkiske befolkning på Erdogans AKP-parti. Det er næsten ti procentpoint højere end valgresultatet i Tyrkiet. Fra Danmarks tyrkiske stemmer fik AKP-partiet 50,1 procent af stemmerne ved det seneste valg.

»I får lige en lærestreg«

Også i Danmark mærkes spændingerne mellem de forskellige tyrkiske grupper. Men især på de sociale medier. Den dansk-tyrkiske prædikant Fatih Alev delte efter kupforsøget et billede på Facebook, der viste en scene, hvor tilfangetagne kupmagere får pisk med et bælte. Fatih Alev skrev:

»Symbolikken er ikke til at tage fejl af. ’Nå, så I vil tage magten fra os, folket? I får lige en lærestreg, så I husker hvem der bestemmer’.«

Folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S) genkender også den hårde og aggressive tone fra debatterne på Facebook.

»Det er ofte, som om debatten sættes på automatpilot. Det er meget følelsesladet. Skældsord bruges lynhurtigt mod dem, der ikke støtter Erdogan,« siger hun.

I en tidligere version af denne artikel manglede kildehenvisning til The Guardian. Det har vi efterfølgende indføjet. Red.