Bølgerne går højt på ANC-konference

Der udbrød søndag åbent oprør i Sydafrikas regeringsparti ANC, da delegerede varmede op til afstemningen om, hvem der skal være deres nye, magtfulde formand.

Sydafrikas præsident, Thabo Mbeki, tog søndag til genmæle mod forsøg på at vælte ham som leder af landets regerende parti. Det skete på førstedagen af en konference i Afrikanske Nationalkongres (ANC) i form af et slet skjult angreb på hans skandaleombruste rivals moralske habitus.

I sin tale til de godt 4000 delegerede forsamlet i byen Polokwane afstod Mbeki fra med navns nævnelse at angribe rivalen Jacob Zuma, men sagde, at "forholdene i vor bevægelse på dette tidspunkt fordrer en ledelse, der er i besiddelse af moralsk glød".

Zuma blev fjernet fra posten som ANC's næstformand i 2005 i forbindelse med en korruptionsskandale og en voldtægtssag. Han har alligevel gode chancer for at vælte Mbeki af posten som ANC-formand. Den 65-årige Zuma, der i 10 år sad fængslet sammen med Mandela for hans medvirken til kampen mod apartheid, er overordentlig populær blandt især de mest ubemidlede sorte i Sydafrika.

/ritzau/Reuters