Bølge af politisk korrekthed ruller over USA

Amerikanske universiteter tager flere midler i brug for at sikre studerende mod krænkende eller sårende ord. Organisation advarer om, at det i sidste ende er en trussel mod demokratiet.

Foto: EDUARDO MUNOZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tværs over USA kræver universitetsstuderende i stigende grad, at de bliver beskyttet mod ord, som kan virke krænkende eller sårende.

Med såkaldte »triggeradvarsler« og »safe zones« forsøger universiteter at imødekomme eleverne, skriver Jyllands-Posten.

»Triggeradvarsler« skal gøre eleverne opmærksomme på, hvis en forelæsning eller en bog har traumatisk indhold, mens »safe zones« oprettes i særlige lokaler, hvor elever, der har været udsat for eksempelvis seksuelle overgreb, hadefulde udfald eller homofobi, kan gå hen.

Her kan eleverne tale om deres oplevelser eller blive skånet mod aggressioner.

Endelig har nogle universiteter indført regler for god tone, hvor »mikroaggressioner« såsom nedladende ord om køn eller etnisk oprindelse forbydes eller registreres.

Organisationen FIRE, der står for The Foundation for Individual Rights in Education, advarer imidlertid om, at denne avancerede form for politisk korrekthed er ved at kvæle debatten og ytringsfriheden, og at den i sidste ende er en trussel mod demokratiet.

Organisationens leder, Greg Lukianoff, mener, reglerne er en glidebane mod censur, og organisationen anslår, at 55 procent af USAs universiteter bryder den amerikanske forfatnings garanti om ytringsfrihed.

»Vores universiteter burde lære de studerende den nødvendige disciplin til at nyde fordelene ved at leve i et pluralistisk samfund. Men som det ser ud nu, lærer de en hel generation af unge, hvordan de skal frygte ytringsfriheden uden tanke for de utilsigtede konsekvenser,« siger Greg Lukianoff til Jyllands-Posten.