Boehner samlede ikke nok stemmer til »plan B«

Republikanernes leder, John Boehner, indrømmer, at han ikke kunne samle nok stemmer til at få vedtaget skattedelen i partiets »plan B«.

USA-FISCAL-BOEHNER
John Boehner. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS

Afstemningen om skattedelen i republikanernes »plan B«, der blandt andet skulle forlænge eksisterende skattelettelser for årsindkomster på op til en million dollar fra nytår, er natten til fredag dansk tid blevet annulleret af den republikanske leder og formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, skriver Reuters.

Boehner indrømmer, at der ikke var nok stemmer i hans kammer til at få forslaget igennem.

I en kort erklæring siger han, at det nu er op til præsident Barack Obama at arbejde sammen med sine kolleger i Senatet om at forhindre, at offentlige nedskæringer og skattestigninger træder i kraft fra nytår - den såkaldte økonomiske afgrund, eller »the fiscal cliff«, der er et resultat af tidligere præsident George W. Bush’s politik under finanskrisen.

Et ledende medlem af Repræsentanternes Hus fortæller til Bloomberg News, at der ikke vil blive holdt flere afstemninger før efter juleferien, og at medlemmerne vil vende tilbage, »når det er nødvendigt«.

- Oddsene for, at vi ryger ud over den økonomiske afgrund, går op, siger republikaneren Rob Bishop til Bloomberg News.

- Det var for stor en mundfuld, lyder det imens fra republikanske Joe Barton.

Tidligere fredag nat dansk tid vedtog Repræsentanternes Hus den ene del af »plan B«, der omfatter store offentlige nedskæringer. Ifølge Bloomberg News skete det med et snævert flertal på 215 mod 209.

Republikanerne har flertal i Repræsentanternes Hus, som er det ene kammer i Kongressen, mens demokraterne har flertal i det andet kammer, Senatet.

Præsident Barack Obama havde på forhånd sagt, at han vil nedlægge veto mod »plan B«, og Det Hvide Hus har kaldt afstemningen en »øvelse i tomgang«.

Flere økonomer har udtrykt frygt for en recession i landet, hvis ikke politikerne finder en løsning inden 1. januar.