Bødlen fra Bosnien dømt for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden

Den bosnisk-serbiske krigsherre Radovan Karadzic fik i går 40 års fængsel for krigsforbrydelser og massakren på 8.000 mænd og drenge i Srebrenica i 1995.

Skyldig! 70-årige Radovan Karadzic fik i går i Haag dommen over sine talrige forbrydelser mod menneskeheden under borgerkrigen i Bosnien i 1990erne: 40 års fængsel. Karadzic vil appellere dommen, siger han. Foto: Robin van Lonkhuijsen/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sammenknebne øjne og et trodsigt drag om munden lyttede Radovan Karadzic til oplæsningen af dommen.

Ventetiden var slut.

I fem år havde han siddet på anklagebænken ved den særlige krigsforbryderdomstol i hollandske Haag. 586 vidner var blevet afhørt. Mere end 100.000 siders bevismateriale var lagt frem for retten. Blandt dem var vidneudsagn om nedslagtningen af 8.000 drenge og mænd i den bosniske by Srebrenica i 1995, det blodigste massemord i Europa siden Anden Verdenskrig.

Men Karadzics ansigt var ubevægeligt, da dommeren ytrede ordet: »Skyldig«. Hans blik pegede ned i gulvet.

Dommen var entydig.

Karadzic er ansvarlig for massakren Srebrenica, der blev klassificeret som et folkemord. Han er ansvarlig for belejringen og bombardementerne af den bosniske hovedstad, Sarajevo, og for forbrydelser mod menneskeheden under de bosnisk-serbiske troppers blodige fremfærd i en lang række landsbyer under krigen i årene 1992-1995.

Samlet blev den tidligere bosnisk-serbiske leder dømt skyldig i ti ud af 11 anklager om krigsforbrydelser. Han fik 40 års fængsel.

»Etnisk udrensning« i borgerkrigen

Den 70-årige Radovan Karadzic er den mest fremtrædende af krigens arkitekter, der hidtil er dømt i retsopgøret efter det blodige opgør, da Jugoslavien gik i opløsning. Men der gik mere end 20 år, før loven indhentede den serbiske psykiater, der blev en af de mest rabiate nationalister under krigene.

Karadzic stod i spidsen for den serbiske del af Bosnien-Hercegovina fra 1992 og indtil 1996. Han talte åbent om en »etnisk udrensning« af bosniske muslimer fra regionen.

Regionen skulle efter hans mening være en del af et nyt Storserbien. Hans tropper bombarderede nådesløst Sarajevo og mellem 10.000 og 12.000 mennesker blev dræbt i byen. I alt omkom 100.000 under krigen i Bosnien-Hercegovina.

Karadzics fremfærd var en central årsag til, at en international koalition overhovedet besluttede sig for at intervenere i den blodige borgerkrig. Men efter krigen gik Radovan Karadzic under jorden, og trods en omfattende menneskejagt lykkedes det først at finde ham næsten et årti senere.

De internationale efterforskere kom på sporet af ham næsten ved en tilfældighed: Hans bror ringede til ham på en aflyttet telefon, der ikke havde været i brug i årevis. Kort efter blev en af Europas mest eftersøgte mennesker anholdt på buslinje 71 i den serbiske hovedstad, Beograd, i 2008.

Nyt liv som langskægget healer

Her havde Radovan Karadzic levet under falsk identitet i årevis under navnet Dragan Dabic. Et stort hvidt skæg skjulte hans karakteristiske modersmærke på kinden.

Han havde opbygget en karriere som praktiserende inden for alternativ medicin og hævdede blandt andet at kunne kurere mænd med dårlig sædkvalitet ved håndspålæggelse. Han var i besiddelse af falske ID-kort, og mange anklagede den serbiske sikkerhedstjeneste for at skjule Radovan Karadzic for de internationale efterforskere.

I Bosnien stikker krigens sår endnu dybere. Bosnisk-muslimske og kroatiske politikere bød dommen velkommen, mens lederen af Republika Srpska, den serbiske del af Bosnien, for nyligt hyldede Karadzic ved at opkalde et universitetskollegium efter ham.

Karadzic nægter sig skyldig trods de mange vidneudsagn. Et af vidnerne under retssagen var Kemal Pervanic. Som 24-årig bevidnede han, hvordan Karadzics styrker dræbte, mishandlede og voldtog landsby­boere i Prijedor i det nordvestlige Bosnien.

»Dette er vigtigt, fordi hvis han, lederen af dette, ikke holdes ansvarlig, så vil det være et signal til fremtidige generationer om, at du kan starte en krig, forårsage titusinders død, og intet vil ske med dig,« sagde Kemal Pervanic om dommen til BBC.