Boaty McBoatface skal på sin første mission

Den lille ubåd med det genkendelige navn skal på sin første opgave i Arktis.

Den ubemandede ubåd Boaty McBoatface blev vist frem til en ceremoni i oktober 2016. REUTERS/Phil Noble  Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NOBLE

Det var meningen, at navnet Boaty McBoatface skulle være navnet på et britisk forskningsskib. Det blev dog besluttet, at navnet alligevel var for useriøst til et fartøj af dets kaliber. Men det var ikke for fjollet at kalde en lille, gul robot-ubåd.

Nu skal ubåden på sin første mission. Boaty McBoatface skal på opgave i Arktis, skriver The Guardian.

Navnet Boaty McBoatface opstod som en komisk indskydelse fra tidligere BBC-radiovært James Hand. Sidste år skulle forskningsskibet, til en værdi af 1,9 milliarder kroner, døbes. Den britiske forskningsminister valgte derfor at starte en online afstemning blandt den britiske befolkning. Det var her, James Hand fandt på navnet, der fik hele 124.109 stemmer.

Trods et suverænt flertal valgte forskningsminister Joseph Edmund Johnson at opkalde forskningsskibet efter afstemningens fjerdeplads »David Attenborough,« der kun fik 11.023 stemmer.

»Offentligheden er kommet med nogle virkelig inspirerende og kreative navne, og selv om det var en svær beslutning, er jeg glad for, at vores state-of-the-art polare forskningsskib bliver opkaldt efter en af landets mest værdsatte tv-personligheder og forskere,« sagde Joseph Edmund Johnson ifølge BBC om beslutningen.

For at give den britiske befolkning en trøstepræmie valgte man derfor, at lade Boaty McBoatface være navnet på den lille ubåd, der nu skal undersøge vandstrømninger og turbulens i Sydhavet.

»Vores mål er at lære nok om disse indviklede processer til at præsentere dem i modeller, som forskere kan bruge til at forudsige, hvordan klimaet vil udvikle sig i løbet af det 21. århundrede og frem,« siger projektets ledende forsker Alberto Naveira Garabato, fra The University of Southampton.

Desuden er det meningen, at Boaty McBoatface skal være den første ubåd til at krydse Det Nordlige Ishav under isen, skriver The Guardian. Den lille båd, står altså til at få en stor fremtid.