Bo Xilai idømt fængsel på livstid

Trods den hårde straf tror den kinesiske toppolitiker på, at hans navn med tiden vil blive renset. Bo Xilai skal sandsynligvis afsone i det fængsel, hvor hans far var spærret inde under Kulturrevolutionen.

Bo Xilai så ikke voldsomt berørt ud, da hans livstidsdom i går blev læst op i retten i Jinan i Shandong-provinsen. Den forhenværende toppolitikers liv har indeholdt drama nok til en hel TV-serie, og skuespillet fortsatte helt ind i retten, hvor myndighederne efter sigende har gjort sig stor umage for at finde kinesiske retsbetjente, der er højere end Bo Xilais 186 centimeter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Fængsel på livstid. Den hårdeste straf til et tidligere medlem af politbureauet i Kinas kommunistparti i tre årtier.

Sådan lød afgørelsen, da den tidligere toppolitiker Bo Xilai i går modtog dommen for magtmisbrug, bestikkelse og korruption. De fleste anklager nægtede han sig skyldig i under den fem dage lange retssag, der sluttede for to uger siden.

Under Bo Xilais overraskende konkrete og til tider kulørte forsvar forsøgte han at vikle sig ud af en sag, der bid for bid er blevet blotlagt som en fortælling med nok potentiale til et større TV-drama over flere sæsoner med mord, grådighed, kærlighed og storpolitik. Nævn en fortælleteknisk komponent og den vil med stor sandsynlighed være at finde i beretningen om Bo Xilais storhed og fald

Med sin usædvanligt karismatiske ledelsesstil og stærke netværk stræbte han efter den absolutte magt i partiet. Det opnåede han i den vestkinesiske millionby Chongqing, hvor han som partisekretær var øverstbefalende.

Derfor måtte hans nærmeste rådgiver og politichef søge tilflugt på et amerikansk konsulat i naboprovinsen for at beskytte sig selv efter et opgør med sin politiske chef. Her fremlagde han beviser for, at Bo Xilai have misbrugt sin stilling til at dække over sin kones mord på en britisk forretningsforbindelse. Det skete i februar sidste år. Siden er både Bo Xilais politichef og kone blevet idømt lange fængselsstraffe. I går kom turen så til ham selv.

Der var på forhånd ingen grund til at forvente en frikendelse, så inden rettens afsigelse var det eneste spørgsmål reelt set, hvor hård straffen ville blive. At Bo Xilai nægtede sig skyldig har været med til at skærpe dommen.

Et fængsel for de fineste

I 2006 og 1998 blev to medlemmer af partiets 25-mand store politbureau fundet skyldige i lignende anklager og idømt henholdsvis 18 og 16 års fængsel. Men man skal helt tilbage til 1981 for at finde en straf mod et medlem af partitoppen, der kan måle sig med den Bo Xilai nu har modtaget

Dengang var det Mao Zedongs sidste kone, Jiang Qing, der stod anklaget for antirevolutionære aktiviteter og forræderi for sin rolle under Kulturrevolutionen. Hun blev idømt dødsstraf, hvilket senere blev lavet om til fængsel på livstid.

Straffen afsonede hun i fængslet Qincheng uden for Beijing. Med stor sandsynlighed bliver 64-årige Bo Xilai placeret samme sted. Fængslet blev bygget i 1958 med midler fra Sovjetunionen og har siden huset politiske fanger. I dag er fængslet det eneste af sin slags i Kina og er kendt for at give de indsatte bedre forhold end de normale fængsler. Fangerne har større bevægelsesfrihed, får bedre mad og behøver ikke at gå i traditionelle fængselsdragter.

En anden tidligere indsat er Bo Yibo – Bo Xilais far. Bo Yibo var en af Mao Zedongs rådgivere. Som så mange andre faldt han i unåde under Kulturrevolutionen og måtte tilbringe flere år i fængsel, inden de politiske vinde skiftede, og han blev genindsat i toppen af det politiske system af den nye leder Deng Xiaopeng

At hans søn skulle have nogen som helst chance for et gøre et lignende politisk comeback er yderst tvivlsomt. Bo Xilai selv har i et brev til den nærmeste familie ytret, at hans navn en dag vil blive renset. I første omgang har han ti dage til at appellere dommen.