Bloomberg under angreb i nattens debat: »Vi er oppe imod en milliardær, som kalder kvinder for fede kællinger – og nej, jeg taler ikke om Trump«

Det Demokratiske Parti er længe blevet angrebet for intern splittelse kandidaterne imellem. Men i nat fandt de en fælles fjende, som for en gangs skyld ikke var Donald Trump.

 

Den tidligere New York-borgmester Michael Bloomberg debuterede på debatscenen i nat, men var langt fra en succesfuld aften for den nye dreng i klassen.

Der gik ikke mange minutter, før det første angreb kom – og det var langt fra det sidste.

Bernie Sanders var den første, der gik i kødet på Bloomberg. Som borgmester i New York har milliardæren stået bag adskillige politiske beslutninger, som skulle ændre den høje mord- og kriminalitetsrate i New York.

En af de beslutninger var det, som kaldes »stop and frisk«, der betyder, at politiet kunne standse folk på gaden uden andet end mistanke og kropsvisitere dem. En metode, som især blev brugt over for minoriteter i New York.

Minoriteter

Dengang forsvarede Bloomberg sin politik ved at påstå, at al kriminaliteten foregik i nabolag med minoriteter, hvor politiet som følge deraf var massivt til stede. Han har siden undskyldt for sin politik og udtalelser – og gjorde det igen under nattens debat.

»Hvis jeg ser tilbage på min tid som borgmester, er den ene ting, jeg er bekymret og pinlig berørt over, den måde »stop and frisk« udviklede sig.«

Men ingen af de andre kandidater på scenen købte hans undskyldning.

»Det handler ikke om den måde, det udviklede sig på. Det handler om, hvad det var designet til. Det var målrettet sorte og brune fra starten,« lød modsvaret fra Senator Elizabeth Warren

Tavshedserklæringer

»Lad os snakke om, hvem vi er oppe imod – en milliardær, som kalder kvinder for fede kællinger og lebber med hesteansigt. Og nej, jeg taler ikke om Donald Trump, jeg taler om borgmester Bloomberg,« lød det fra Warren.

Sager om kvinder, som føler sig forulempet af milliardæren, blev hurtigt bragt på banen under debatten. Mange af disse kvinder har underskrevet tavshedserklæringer, som Bloomberg nægter at udgive.

»Der er ikke nogen af dem (red. kvinderne), der anklager mig for at have gjort noget, udover at de måske ikke kunne lide en vittighed, jeg fortalte,« forklarede Michael Bloomberg.

Herefter brugte han eksempler om kvindeligt lederskab i sine firmaer, hvor kvinder får lige så meget i løn som mænd.

Skattepapirer

De øvrige kandidater angreb ham også for at være den eneste præsidentkandidat på scenen, som ikke har udgivet sine skattepapirer.

»Det tager lang tid,« lød den tidligere borgmesters svar på, hvorfor han endnu ikke har udgivet papirerne.

»Uheldigvis, eller heldigvis, tjener jeg mange penge. Antallet af sider vil højst sandsynligt være flere tusinde. Jeg kan ikke bruge TurboTax,« tilføjede han. Kommentaren vakte hverken begestring fra publikum eller hans modkandidater.

Trump har tidligere været under stor kritik for at afvise at udgive sine skattepapirer.

Michael Bloomberg er den rigeste præsidentkandidat i ræset. Han har brugt over 400 millioner dollars svarende til 2,7 milliarder kroner på sin kampagne i form af annoncer og reklamer.