Bloomberg trækker sig som præsidentkandidat i USA

Milliardæren Michael Bloomberg trækker sig som præsidentkandidat for Demokraterne i USA. Han støtter Biden.

Foto: EVA MARIE UZCATEGUI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Michael Bloomberg, som er tidligere New York-borgmester, stopper sin kampagne for at blive demokraternes præsidentkandidat i USA. Han støtter Joe Bidens kandidatur.

»For tre måneder siden gik jeg ind i præsidentvalgkampen for at slå Donald Trump. I dag forlader jeg valgkampen af samme grund - for at slå Donald Trump. Det står klart for mig, at dette ville blive sværere, hvis jeg fortsatte i valgkampen,« siger Bloomberg i et tweet.

Det lykkedes ikke Bloomberg at vinde en af de 14 delstater, hvor der var primærvalg tirsdag.

Det var kun i territoriet Amerikansk Samoa, hvor han fik en sejr. Ved de øvrige nomineringsvalg blev det kun til enkelte tredjepladser.

Michael Bloomberg er mangemilliardær, og han er en af verdens rigeste personer. Han har brugt en betydelig formue af sine egne penge på sit kandidatur.

Det til trods fik han et skuffende resultat tirsdag, hvor en lang række amerikanske delstater afholdt demokratiske primærvalg - valg af parties kommende præsidentkandidat.

Dermed er Demokraternes spidskandidater til posten tidligere vicepræsident Joe Biden, guvernør for Vermont Bernie Sanders og senator for Massachusetts Elizabeth Warren.

Bloomberg begyndte først at markere sig for alvor i valgkampen op til supertirsdag, og han har haft en uortodoks tilgang til valget.

Han er gået sent ind i valgkampen, og han har haft mest fokus på at vinde opbakning i befolkningsrige stater som Californien og Texas op til »supertirsdag« 3. marts. Han her derimod ikke deltaget i primærvalg i små stater som Iowa og New Hampshire.

Bloomberg tilhører den konservative midte hos Demokraterne. Han har lagt stor vægt på kampen mod klimaforandringer, og han har haft en stab på over 300 personer, som arbejdede for ham på fuld tid i Californien.

Den 78-årige milliardær er ifølge Forbes god for mere end 55,5 milliarder dollar.

Han indgik blandt andet et samarbejde med en række populære Instagram-profiler, der har fået millioner af følgere ved at lægge forskellige memes op på deres sider.

Men Bloomberg blev af sine modstandere kritiseret stærkt for sin politiske fortid, hvor han blev beskyldt for at have taget racistiske beslutninger i kampen mod kriminalitet i New York.

Sanders har igen og igen beskyldt Bloomberg for at ville købe en valgsejr.

Bloomberg har sagt, at ingen af de andre kandidater vil kunne slå Trump.

»Trump vil gøre det fuldstændigt af med dem,« sagde Bloomberg om sine partifæller i et tv-interview i december.

Han har flere gange selv givet Trump svar på tiltale med hårde personlige fornærmelser af præsidenten.

Bloomberg har tjent sin formue på Bloomberg News - en af verdens førende leverandører af data, handelsplatforme samt erhvervsnyheder.

Han har været demokrat i det meste af sit liv, men blev republikaner for at vinde borgmestervalget i New York. Han blev uafhængig i 2007 og demokrat igen i 2018.

/ritzau/Reuters