Bloomberg kan ikke vinde over Biden – men han gør begge til tabere

New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg kan stjæle nogle af Bidens stemmer i det kommende præsidentvalg. Og dermed kan de begge komme til at tabe.

 

Joe Biden er ikke bange for Michael Bloomberg. Den tidligere vicepræsident, som nu er en af de mest populære præsidentkandidater til valget i 2020, har faktisk budt milliardæren velkommen i præsidentvalgkampen, hvis han skulle beslutte sig for at stille op.

Men Bidens støtter frygter, at Bloombergs kandidatur kan vise sig katastrofalt for Bidens chancer i valgkampen: Det kan nemlig være nøjagtigt, hvad der skal til, for at Bidens største konkurrent, Elizabeth Warren, vinder. Det skriver CNBC.

»Det her kommer til at skade Biden helt enormt,« siger en tidligere rådgiver for New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, til CNBC.

Joe Biden, som er en af de mere midtersøgende demokratiske udfordrere, har længe været spået de bedste chancer for at kunne slå Donald Trump i en valgkamp. Men på det seneste har han haft svært ved at tiltrække tilstrækkeligt store donationer – og stille og roligt har han tabt flyvehøjde i flere meningsmålinger.

Til sammenligning har Bloomberg allerede sikret sig støtte fra Wall Street, som også huser nogle af de vigtigste donorer til Bidens kampagne. Nu frygter Bidens støtter, at de to kandidater kommer til at splitte de moderate vælgere ad ved et primærvalg, og at de dermed altså kan komme til at forære sejren til Warren.

Biden menes at have godt fat i de demokratiske moderate vælgere, og han er derfor også den kandidat, som ifølge en ny omfattende meningsmåling forventes at klare sig bedst mod Trump i svingstaterne Arizona, Florida, Michigan, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin.

De seks delstater kan blive afgørende for, hvem der vinder præsidentembedet – og inden Bloombergs kandidatur rygtedes, stod Biden til at kunne slå Trump i fem af dem. Til sammenligning står Elizabeth Warren til kun at kunne vinde én af de seks delstater i et valg mod Trump.

»Latterligt« kandidatur

Men Bloombergs mulige kandidatur kan øge sandsynligheden for, at det bliver Warren, der må udfordre Trump i delstaterne. Det mener Bernard Schwartz, der er Biden-tilhænger og direktør i BLS Investments.

»Jeg tror, det her kommer til at ramme Warrens største konkurrent, og det er Joe Biden. Jeg siger ikke, at Bloomberg gør det med vilje, men det, tror jeg, bliver resultatet.«

En anden Biden-tilhænger, som forbliver anonym over for CNBC, kalder idéen om Bloomberg som præsidentkandidat for »latterlig«.

»Og jeg tror i sidste ende, at vi om 45 dage ikke kommer til at se Bloomberg som kandidat,« siger Biden-tilhængeren, som til hverdag arbejder på Wall Street.

Før han blev borgmester i New York, var Michael Bloomberg demokrat. Men i 2001 skiftede han partibogen ud for at stille op til borgmesterposten som republikaner. Senere blev han uafhængig, og sidste år registrerede han sig på ny som demokrat – lige inden midtvejsvalget.

Han har været en stærk forkæmper for liberale mærkesager såsom strammere våbenkontrol og at bekæmpe klimaforandringerne. Men han har også støttet aggressive politijagter målrettet sorte og latinamerikanske mænd – vælgergrupper, som er afgørende for Demokraterne. Omkring 25 procent af Demokraternes vælgere udgøres af afroamerikanere.

Det er nogle af grundene til, at de færreste politiske strateger tror på, at han kan vinde Demokraternes nominering til præsidentvalget.