Blogger »fornærmede« Islam - nu straffes han med 1.000 stokkeslag

Mens sympatien med Charlie Hebdo ingen ende vil tage, straffer regimet i Saudi-Arabien uden den store bevågenhed fra vestlige regeringer en liberal blogger med 1.000 stokkeslag og ti års fængsel.

Amnesty International har arrangeret en demonstration foran Saudi-Arabiens ambassade i Haag i Holland, hvor demonstranterne kræver bloggeren Raif Badawi løsladt. Foto: Martijn Beekman Fold sammen
Læs mere

»Je suis Charlie,« lyder det her og der og alle vegne, og de vestlige ledere står i kø for at forsvare det franske satiremagasins ytringsfrihed. Men er de vestlige regeringer også villige til at sige »Ana Usmi Raif Badawi« – »Jeg er Raif Badawi«, som er den saudiske blogger, der fredag skal lægge rygstykker til 50 stokkeslag ud af i alt 1.000 på en offentlig plads i kystbyen Jeddah?

Næppe. Saudi-Arabien er sammen med lydstaterne på den arabiske halvø verdens største olieeksportør, der sidder på store investeringer i både USA og Europa. Og indtil videre har de vestlige regeringer også kun reageret på den brutale afstraffelse af den 31-årige blogger, der blandt andet er dømt for at fornærme islam, med en diplomatisk henstilling om at droppe stokkeslagene.

Herhjemme har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) reageret via sin Twitter-konto. »Korporlig afstraffelse uacceptabel, i strid med menneskelig værdighed. Ytringsfrihed fundamental. Saudi burde afskaffe korporlig afstraffelse,« lyder den danske oversættelse af ministerens tweet.

Den er udfærdiget på engelsk og kan derfor også potentielt læses af Martin Lidegaards saudiske kollega, prins Saud Al-Faisal, som Lidegaard mødtes med i september sidste år.

Det var også i Jeddah og kun nogle få hundrede meter fra den offentlige plads, hvor Badawi sidste fredag fik sine 50 første stokkeslag, og hvor han i dag fredag skal have yderligere 50 efter fredagsbønnen i Al-Juffali-moskeen ved siden af pladsen, der af de lokale kaldes Chop-Chop Square, fordi det også er dér, regimet straffer med halshugning.

Opfordring er ikke nok

Men en opfordring til det autoritære og konservativt religiøse styre i Saudi-Arabien om at droppe fysisk straf og et højst 140 bogstaver langt tweet fra udenrigsminister Lidegaard er slet ikke nok til at gøre en forskel, påpeger menneskerettighedsorganisationen Amnesty International. Slet ikke i lyset af, at Raif Badawis sag blot er én ud af en lang, lang række lignende overgreb.

»Der skal endnu stærkere tiltag til. Vi har brug for en samlet vestlig front i den her horrible sag – på samme måde, som vi har set et sammenhold og fælles forsvar for ytringsfriheden efter terrorangrebet i Paris,« siger pressechef i den danske afdeling af Amnesty International Ole Hoff-Lund, der understreger, at Raif Badawi allerede har tilbragt næsten to et halvt år bag tremmer på grund af sin »forbrydelse«.

Den 17. juni 2012 blev den liberale blogger arresteret og indespærret i Buraiman-fængslet i Jeddah. Ifølge den saudiske anklagemyndighed fordi han har fornærmet islam på sin liberale hjemmeside, som i øvrigt i sig selv også er en del af forbrydelsen.

Med hjemmesiden og sin blog, der går tilbage til 2008, har Badawi forsøgt at opmuntre til en debat om religiøse og politiske forhold i Saudi-Arabien.

»Anklagerne mod Badawi er udelukkende baseret på, at han på fredelig vis har benyttet sig af sin ytringsfrihed,« som Sarah Leah Whitson, der er direktør for Mellemøsten og Nordafrika i menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, udtrykker det.

På den måde har Raif Badawi udfordret regimets to røde linjer – den politiske og den religiøse. Saudi-Arabien er et autokrati med kongefamilien som den herskende magt og med en samfundsorden baseret på den ultrakonservative gren af sunni-islam, wahabismen, og islamisk lov – sharia.

Styret accepterer hverken, at der sættes spørgsmålstegn ved enevælden eller wahabismen, der blandt andet er den mest kvindeundertrykkende gren inden for islam og samtidig den udgave af islam, der er mest diskriminerende over for andre trosretninger.

Det er denne strenge fortolkning af islam, Raif Badawi har ønsket en diskussion af, og derfor blev han allerede i 2008 anklaget for apostasi – religiøst frafald. Den forsyndelse kan give dødsstraf i Saudi-Arabien, men Badawi var heldig. Han slap med livet i behold, men fik forbud mod at forlade landet, og hans bankkonti blev indefrosset.

Et konsolideret jerngreb

Og så er Raif Badawi tilmed langtfra den eneste politiske fange i Saudi-Arabien.

I mandags sendte en domstol i den saudiske hovedstad, Riyadh, en anden kritisk stemme, Waleed Abu al-Khair, 15 år i fængsel. Ifølge præsidenten for Dansk PEN, Anders Jerichow, straffes manden, fordi myndighederne påstår, at han har opmuntret udenlandske organisationer til at arbejde imod kongedømmet. Reelt, understreger præsidenten i Dansk PEN, straffes han, fordi han har tilladt sig at samarbejde med internationale aktivister, og fordi han står bag et netværk, der overvåger menneskerettighederne i den repressive golfstat.

Samme skæbne – lange fængselsstraffe – er overgået 11 andre saudiske aktivister fra en af landets få uafhængige menneskerettighedsorganisationer, Saudi Civil and Political Rights Association (ACPRA).

»I kølvandet på de arabiske opstande i 2011 har de saudi-arabiske myndigheder konsolideret deres jerngreb om magten gennem en systematisk og hensynsløs afstraffelseskampagne vendt mod fredelige aktivister i et forsøg på at undertrykke enhver kritik af staten,« fastslog Said Boumedouha fra Amnesty International, da organisationen for tre måneder siden udsendte en rapport med titlen »Hvordan kongedømmet bringer menneskerettighedsaktivister til tavshed.«

Mellemøsteksperten Naser Khader fra tænketanken Hudson Institute i Washington mener, at sagen om Raif Badawi er et opråb til Vesten om holde op med »at behandle Saudi-Arabien med fløjshandsker«.

»En hel del af de problemer, verden står overfor, har rod i det forfærdelige styre i Saudi-Arabien. Ikke mindst fordi landet meget aggressivt eksporterer sin formørkede udgave af islam,« siger Naser Khader.

»Det sker blandt andet i Afrika, hvor eksempelvis terrororganisationen Boko Haram i Nigeria bygger på wahabismen,« påpeger han.

Ifølge Naser Khader bruger ekstremisterne i kalifatet Islamisk Stat i Syrien og Irak saudiske skolebøger, fordi kalifatets myndigheder ikke selv har haft tid til at producere deres egne.

»Det siger en hel del om forholdene i Saudi-Arabien, at Islamisk Stat kan bruge dets skolebøger,« siger Naser Khader, der derfor også er betænkelig ved, at Saudi-Arabien nu er Vestens allierede i krigen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak og i forsøget på at komme af med det syriske regime.

»Kræfter i Saudi-Arabien har jo selv været med til at opbygge Islamisk Stat gennem økonomisk støtte. Og det officielle Saudi-Arabien støtter militsen Islamisk Front, der også vil have et kaliftat – bare ikke lige nu. Tiden er ikke moden, siger de,« forklarer Naser Khader.