Blog afslører bitter tyrkisk magtkamp

En anonym blogger beskriver nervekrig på højeste, politiske plan i Tyrkiet. Analytikere vurderer, at magtkamp mellem præsident Erdogan og premierminister Davutoglu vil spidse yderligere til.

Det er med at finde en grimasse, der kan passe: Ifølge den velinformerede blogger »Pelikan notatet« er Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan (tv.) og premierminister Ahmet Davutoglu kommet på kant, og analytikerer forudser et snarligt brud mellem de to AKP-partifæller. Arkivfoto: Rasit Aydogan/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: På få dage har over tre millioner tyrkiske Twitter-brugere diskuteret hashtagget #pelikanbildirisi – på dansk »Pelikan notatet« efter John Grishams roman og spillefilmen fra 1993 med Julia Roberts som helten, der afslører et større komplot.

Den tyrkiske udgave af »Pelikan notatet« er en blog, som i detaljer beskriver en indædt magtkamp mellem Tyrkiets to mægtigste mænd, præsident Recep Tayyip Erdogan og statsminister Ahmet Davutoglu, der leder tankerne hen på TV-serien »House of Cards«.

Blogindlægget er anonymt, men formuleret, som kommer det fra Erdogans inderkreds – og det er et hårdt angreb på premier­minister Davutoglu, som Erdogan ifølge »Pelikan notatet« vil fjerne fra posten. De to førende politikere i Tyrkiet er ifølge bloggen kommet tværs af hinanden, fordi Davutoglu har skabt sin egen magtbase i regeringspartiet AKP og blandt medierne.

»Davutoglu udviser en adfærd, der ikke anerkender det smalle manøvrerum, præsident Erdogan ellers vil holde ham i. Der er tydeligvis en magtkamp uden lige, men vinderen er og bliver Erdogan. Ingen har magt nok til at sætte sig op imod ham endnu«, siger journalist og politisk kommentator Rusen Cakir i sin podcast Medyascope.tv.

Blogindlægget »Pelikan notatet« beskriver, at de to ledere er stærkt uenige om, hvordan man skal forholde sig til optrapningen af den kurdiske konflikt i det sydøstlige Tyrkiet, og i spørgsmålet om ytringsfrihed til akademikere og journalister. Indtil videre har man kun hørt om myndighedernes hårde linje, som ifølge analytikere er lagt af Erdogan.

Det hele kan lyde besynderligt, men den anonyme bloggers påstande er blevet analyseret indgående af Tyrkiets førende journalister og politiske analytikere. De er alle enige om, at blogindlægget umuligt kan være tilfældigt, men at det er lagt ud af en spindoktor med det formål at forberede Tyrkiet på et snarligt politisk brud mellem præsident Erdogan og premierminister Davutoglu.

»Kup« mod Davutoglu

Det er ikke første gang, en anonym person styrer den politiske debat i Tyrkiet. Eksempelvis lækker Twitter-fænomenet med pseudonymet »Fuat Avni« med næsten tre millioner følgere hyppigt fortrolige informationer fra regeringskredse. Det var »Fuat Avni«, der først fortalte om beslaglæggelsen af Tyrkiets største avis, Zaman – og »Fuat Avni« tweetede senest om, at et kup mod statsminister Davutoglu er nært forestående.

Så sent som i sidste uge stemte AKPs partibestyrelse for at fratage partiformanden, altså Davutoglu, beføjelsen til at vælge partibestyrelsesmedlemmer fra byer og provinser, så han ikke længere kan samle sine favoritter i bestyrelsen. Det er blevet analyseret som et »kup« mod Davutoglu og det mystiske blogindlæg nævner også, at trækket er sket, efter at Erdogan har haft et raserianfald.

I »Pelikan notatet« står blandt andet, at Davutoglu aldrig var Erdogans foretrukne kandidat som statsminister i 2014. Men han blev valgt, fordi han ville være den bedst egnede nikkedukke, der kunne bane vejen for en forfatningsændring, der vil gøre præsidenten til landets reelle magthaver.

19. april sagde Davutoglu ved et møde med EU-Parlamentet, at Erdogans præsidentielle system står til diskussion, og affejede dermed præsidentens forventninger om at skaffe et parlamentarisk flertal til at ændre forfatningen.